Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция „Фокус“)

23 март 2019 | 00:05

Снимка: АФП

Брюксел. Европейският съюз подчерта категорично, че не признава суверенитета на Израел над Голанските възвишения, окупирани след Шестдневната война през 1967 г., отбелязва турският вестник Daily Sabah.
От редакцията поясняват, че изявлението на Брюксел е във връзка със съобщението на американския президент Доналд Тръмп, който ден по-рано обеща да признае израелския суверенитет на стратегическите Голански възвишения.
„Позицията на ЕС не се е променила. Европейският съюз, в съответствие с международното право, не признава суверенитета на Израел над териториите, окупирани от страната от юни 1967 г., включително Голанските възвишения, и не ги счита за част от нейната територията", подчерта представител на Брюксел.
Говорител на германското правителство също осъди призива на Тръмп да признае израелския суверенитет над стратегическата територия. „Ако националните граници трябва да се променят, то това трябва да се направи чрез мирни средства между всички участници", подчерта Улрике Демер, като същевременно допълни, че Берлин „отхвърля едностранните стъпки“.
Израел окупира Голанските възвишения по време на арабско-израелската война през 1967 година. По-късно тя „анексира" територията в ход, единодушно отхвърленот Съвета за сигурност на ООН.
В четвъртък Тръмп обяви: „След 52 години [след войната] е време САЩ напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, които са от критично значение за сигурността на държавата Израел и регионалната стабилност! "
Забележително е, че Държавният департамент на САЩ миналата седмица официално посочи Голанските възвишения като „контролирана от Израел" територия. Преди това тя последователно наричаше региона „окупиран от Израел“, подчертават от редакцията.
Миналия ноември САЩ за първи път гласуваха срещу резолюция на ООН, осъждаща продължаващата окупация на Израел на Голанските възвишения. 151 други държави се произнесоха в подкрепа на документа.
***

Вашингтон/Тел Авив. Държавният секретар Майк Помпео допусна като възможно „Бог да работи с президента (на САЩ Доналд)Тръмп, за да спаси Израел от иранската заплаха“, отбелязва американският вестник Washington Examiner.
„Като християнин аз със сигурност вярвам, че това е възможно", увери Помпей в рамките на посещението си е Ерусалим. Той призна, че визитата му е помогнала да осъзнае „работата, която нашата администрация е свършила, за да се увери, че еврейската държава ще я има“.
„Убеден съм, че Господ работи тук“, допълни първият дипломат на Вашингтон.
През 2017 г. администрацията на Тръмп обяви, че САЩ официално ще признаят Ерусалим за столица на Израел, в резултат на което американското посолство в страната бе преместено от Тел Авив в древния град.
В четвъртък Тръмп съобщи, че „е време САЩ напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения" – стъпка, която израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече „чудо“.

***

Маджал Шамс. Друзите, населяващи Голанските възвишения, отхвърлиха подкрепата на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп за израелския суверенитет над стратегическия район, съобщава англоезичният вестник The Jerusalem Post.
По-възрастните жители на град Маждал Шамс си спомнят, че някога той е бил част от Сирия, преди Израел да окупира Голанските възвишения през 1967 г., а по-късно – и да ги анексира.
Друзите – арабско малцинство - и израелските заселници са на противоположни позиции в спора за подкрепата на американския президент Доналд Тръмп за израелския суверенитет над Голанските възвишения.Те обаче са съгласни за едно – позицията на Вашингтон няма да промени нищо на място.
„Тръмп може да направи изявленията си и да каже, че иска да признае Голанските възвишения за част от Израел. Но ние знаем, че те ще останат сирийска земя", заяви шейх Махмуд Назиех
Плодородните склонове на окупираните от Израел Голански възвишения са осеяни със села, населени с 22 000 друзи, арабско малцинство, което изповядва исляма. Мнозина все още имат роднини по сирийската страна на укрепената граница. По-възрастните си спомнят откъде идват.
Анексията от 1981 г. не бе призната в международен план и въпреки че са живели под израелското законодателство повече от половин век, много друзи все още се смятат за сирийци.
Амал Сафади, библиотекар на 54 г., е категоричен: „Нашата кръв е сирийска“.
Израел даде на друзите възможност да получат гражданство, но повечето го отхвърлиха. През октомври миналата година стотици демонстрираха срещу провеждането на общински избори в района, блокираха избирателната секция в Маджал Шамс и размахваха сирийски знамена, припомня изданието.