Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Висш представител на Фатах бе пребит в управляваната от Хамас Ивица Газа

19 март 2019 | 01:37

Снимка: АФП

Ивицата Газа. Висш представител на палестинската партия „Фатах“ е бил жестоко пребит в понеделник в Ивицата Газа, като отговорността за случилото се отправят към управляващата Хамас, съобщава AFP.
Хамас отхвърли твърдението и настоява за разследване на нападението, което е в разгара на насилствено потушаване на протести в Газа от страна на нейните сили за сигурност.
Атеф Абу Сеиф, говорител на Фатах в Газа и член на Централния комитет на партията, е бил пребит от група мъже недалеч от дома си в анклава, се казва в официално съобщение на палестинската новинарска агенция Уафа, близка до Фатах.
Махмуд Алул, заместник председател на Фатах, обвини Хамас за инцидента, като го обяви за опит за политическо убийство.
Ияд ал-Бозум, говорител на вътрешното министерство в Газа, заклейми случилото се и заяви пред AFP, че „полицията разследва нападението“.
През 2007 година Хамас прие управлението на Газа от Фатах, но в последните дни е изправена пред поредица от протести срещу растящите цени. Службите за сигурност отвърнаха на недоволството и събранията на хората с насилие, арестувани са журналисти, активисти на движението за правата на човека и други протестиращи. В неделя ООН заклейми насилието на властите, а в понеделник Амнести Интърнешънъл обяви, че нейният местен представител е бил задържан за няколко часа. „потъпкването на свободата на изразяване и използването на мъчения в Газа достигна тревожно високи нива“, е заявил в понеделник Салех Хугази, заместник директор на международната неправителствена организация, отговарящ за Близкия изток и Северна Африка. „В последните дни сме свидетели на насилия, които са шокиращи, организирани от службите за сигурност на Хамас срещу мирни протестиращи, журналисти и наши активисти“, обяви публично той.

Превод и редакция: Ивелина Ватова