БалканиВИЖ ВСИЧКИ

МКД: Насилствени протести в Албания, демонстранти пробиха полицейските барикади

16 март 2019 | 19:19

Снимка: АФП

Тирана. Голям брой демонстранти се събраха преди нов протест срещу премиера Еди Рама, организиран от албанската опозиция, с искане за оставка и постигане на условия за честни избори, съобщава скопското електронно издание МКД.
Протестите излязоха извън контрол, след като група протестиращи прескочиха металната ограда пред сградата на парламента. В същото време те започнаха да хвърлят камъни по полицейския кордон пред парламента.
Подобен сценарий се случи преди месец, когато протестиращите повредиха няколко правителствени сгради, а полицията отговори с водни оръдия и сълзотворен газ.
Опозицията се води от лидера на Демократическата партия Лулзим Баша, който Рама го обвинява в корупция, нарушения на избирателните закони и връзки с организираната престъпност.
Миналият месец всички опозиционни депутати подадоха оставка в знак на протест, но социалистите на Рама имат мнозинство и продължават да управляват.
ЕС призова и двете страни да „преодолеят настоящите политически разногласия и да установят национална платформа за диалог“.

Превод и редакция: Калоян Пенков