Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Тарант е пътувал в България като турист, няма данни за терористична дейност

16 март 2019 | 11:54

Снимка: МВР

София. Тарант е пътувал в България като турист, няма данни за терористична дейност. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде Нова телевизия. Брентън Тарант е бил в България през 2018 г. Според събраната от службите информация до момента, мъжът е пребивавал на няколко места, докато е обикалял страната ни.
„През нощта колегите не са спрели да работят. Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм на територията на България”, заяви Ивайло Иванов.
„Засега данните, които имаме е, че той е бил в България като турист. Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица. Да, може да проверим дали се е срещал с български граждани или с чужди граждани на територията на страната”, обясни Иванов. По думите му обаче данните засега сочат, че през цялото време е пътувал сам.
„Исторически обекти е посещавал. Пак казвам няма никакви данни за извършване на някаква дейност, свързана с тероризъм на територията на страната”, заяви главният секретар на МВР.
Той съобщи, че Тарант е спал в Плевен, но отказа да даде повече информация за това, къде точно. „Имаме я тази информация, но не мога да ви я кажа. На няколко места е спал, установени са, знаем населените места. Няма как да ви кажа, докато не извършим необходимите проверки”, допълни Иванов.
Той заяви, че все още няма информация как Тарант е плащал у нас – кеш или с карта.
„Всичко това се проверява, имаме добра връзка с колегите от ДАНС, контратерористичният център работи, там има колеги от всички служби, отделно държим интензивен обмен с партньорските служби”, допълни Иванов. „Това е най-важното според мен, че нямаме никакви данни за терористична дейност на територията на страната”, обясни Иванов.

Свързани новини