ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Председателят на НС Цвета Караянчева: Разсрочването на задълженията на Главното мюфтийство е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители

16 март 2019 | 11:37

Снимка: Народно събрание

София. Основният аргумент за разсрочването на задълженията за вероизповеданията е, за да могат мюсюлманските духовници да си получат заплатите, както другите свещенослужители. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.
„Темата за разсрочването на вероизповеданията е много тънка. И когато започна да се изпълнява новият Закон за вероизповеданията, се оказа, че всички ще си получат субсидията освен мюфтийството, защото има тези задължения. По каква причина не са ги плащали не мога да кажа“, заяви Караянчева.
Попитана дали мюфтийството има имоти за милиони, председателят на парламента посочи, че това ще кажат данъчните служби. „Оказва се, че втората по големина общност в България ще остане без средства за заплати на духовните лица. Много анализатори казаха, че възможността да се запазим от радикален ислям са именно българските мюсюлмани. И мислейки в тази посока, може би това е стъпката, която предприехме, за да можем да помогнем на това вероизповедание да продължи религиозната си дейност“, подчерта тя.
На въпрос за това, че и Софийският университет, и Народния театър имат задължения, но на тях дълговете не им се опрощават и така излиза, че за ГЕРБ джамията е по-важна, Караянчева отговори, че това със сигурност не е така. „Всеки един български гражданин е важен за управляващите и Народното събрание. Всеки може да подаде документи по ДОПК и да бъде взето отношения по тази тема. Но според мен причината за случилото се е свързана с невъзможността на мюсюлманските духовни лица да си вземат заплатите, защото те втори-трети месец остават без заплати“, коментира тя.
Караянчева посочи, че лихвите при разсрочването на задълженията на вероизповеданията ще бъдат на общия ред така, както е в ДОПК.

Свързани новини