БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„24 Инфо“ (Македония): Реакциите в Сърбия на събитията в Нова Зеландия

16 март 2019 | 08:03

Снимка: Daily Mail

Белград/Скопие. Сръбският президент Александър Вучич е изпратил съболезнователна телеграма до властите в Уелингтън по повод терористичния атентат в двете джамии в Крайсчърч, Нова Зеландия, информира скопската електронна медия „24 Инфо“ и добавя, че дипломат номер едно на Белград Ивица Дачич осъди нападението, но и поясни, че въпреки различните медийни съобщения, "Сърбия няма никаква връзка с терориста и ги обяви за злоупотреба ". Той е заявил категорично, че подобни твърдения „вредят на сръбските интереси и ние ще арестуваме всеки, за когото имаме съмнения“.
В сръбските медии се посочват подробности за убиеца Брентън Тарант, който западните медии свързват със Сърбия и за когото смятат, че има "сръбски корени".
Белградското държавно радио и телевизия, РТС, предават текст от британския вестник "Дейли Мейл", в който се анализира "Манифест"-ът на Тарант. В него изтъква, че се е вдъхновил от норвежеца Андрес Брайвик, който през 2011 година уби 77 души в Осло, както и от десните движения и личности в целия свят, сред които има и от Русия, България, Сърбия.
На оръжието, което е използвал по време на нападението, са изписани дати на битки срещу Османската империя, каквато е битката за Виена (1683), както и имена на повечето исторически сръбски личности, изписани на кирилица. Сред тях са княз Стефан Лазар Милош Обилич, Марко Милан. Освен това, в "Манифест"-а си Тарант споменава участието на САЩ и НАТО в събитията в Косово, като го определя като "балканизация". Австралиецът е подчертал, че "никога няма да позволи САЩ и НАТО отново да са на страната на мюсюлманите и да убиват християни в Европа".
Сръбските медии показаха и кадри от колата на Тарант преди атентатите. Чуват се звуци от песента "От Бихач, до Петрово село", посветена на Радован Караджич.
Белградската телевизия H1, информира, че анализаторите са разделени в мненията си за "опасността за Сърбия, заради сръбската музика", и предава изказване на професор Зоран Драгишич от Факултета по сигурност. Според него терористичното нападение в Нова Зеландия поставя сърбите и Сърбия в неблагоприятна светлина, тъй като има опасност от терористични нападения както в Сърбия, така и в Република Сръбска. Военният анализатор Александър Радич успокои аудиторията, като обясни, че едва ли сръбска музика може да стане повод за подобно нападение в Сърбия.
Според коментатора на вестник "Политика" Бошко Якшич на Сърбия "само това й трябва", но е убеден, че ще има някакъв опит за отмъщение. Тогава обаче цялата тази история ще с тълкува твърде политизирано.

Превод и редакция: Ивелина Ватова