Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Times of Israel: Израел и „Хамас“ са съгласни на прекратяване на огъня

15 март 2019 | 20:42

Снимка: АФП

Тел Авив/Газа Сити. Израел и „Хамас“ се споразумяха за прекратяване на огъня, съобщиха в палестинските медии. Израел не е потвърдил информациите, пише израелското англоезично издание The Times of Israel.
Отчетената деескалация настъпи след като две ракети бяха изстреляни от Газа към Тел Авив в четвъртък и Израелската армия порази над 100 цели в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел. Девет ракети бяха изстреляни от Газа към граничните общности в Израел, шест от които бяха прихванати.
Източници в Газа за пореден път заявиха, че споразумението е било договорено с помощта на египетски посредници.
Говорител на терористичната групировка „Ислямски джихад“ Дауд Шехаб заяви, че неговата организация е „ангажирана с разбирането за прекратяване на огъня“, ако Израел „спре своята агресия срещу палестинския народ“.
Ракетите, изстреляни към Тел Авив, бяха първото подобно нападение след големия конфликт през 2014 г., но не са засегнали жилищни райони и не са причинили преки щети. Оценката на израелските военни установи, че ракетите вероятно са били стреляни към крайбрежния град по погрешка и че силите на „Хамас“ на ниско ниво са били отговорни за изстрелванията.
В отговор на ракетите израелските военни самолети поразиха над 100 цели на "Хамас" в Ивицата Газа през нощта в четвъртък срещу петък. Израел държи „Хамас“, ислямската терористична групировка, която управлява Газа, отговорна за всички атаки, произлизащи от крайбрежния анклав.
В четвъртък служител на "Хамас" заяви за The Times of Israel, че групировката "няма интерес от ескалация" на конфликта с Израел. Той също така е заявил, че не е имал никаква представа кой е изстрелял ракети към Тел Авив.
Министерството на вътрешните работи, ръководено от „Хамас“, нарече изстрелването на ракети към Тел Авив “нарушение на националния консенсус” и заяви, че ще предприеме мерки срещу тези, които стоят зад него.
В петък палестинският комитет, който организира ежеседмични протести по границата на Газа, обяви, че е решил да отложи "демонстрациите в петък", "загрижени за нашия народ и в подготовка за много по-голям протест на 30 март", съобщиха медии на „Хамас“.
От март миналата година по границата с Ивицата Газа се провеждат мащабни петъчни протести , съпроводени със сблъсъци, както и по-малки протести по северната граница на Газа във вторник. Организаторите на протеста не посочиха дали отмяната на петъчната демонстрация е свързана с ракетният обстрел на Тел Авив.

Превод и редакция: Юлиян Марков