Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: В Париж започна разследването на самолетната катастрофа край Адис Абеба

15 март 2019 | 11:18

Снимка: АФП

Париж. В Париж започна разследването на самолетната катастрофа край Адис Абеба на „Боинг“ 737 МАХ 8 на „Етиопските авиолинии“, предава AFP, като се позовава на съобщение от компанията.
„Етиопската делегация, водена от главния следовател на Бюрото за разследване на произшествия, пристигна във френските съоръжения за разследване на безопасността, процесът на разследване започна в Париж", написаха от авиокомпанията в социалната мрежа „Туитър“.
Двете черни кутии от самолета бяха транспортирани за анализ в Париж в четвъртък.
Двете черни кутии на катастрофиралия край Адис Абеба самолет „Боинг“ 737 МАХ 8 на авиокомпания „Етиопия Еърлайнс“ бяха изпратени за анализ във Франция в четвъртък.
Френското бюро за сигурност на въздухоплаването информира, че етиопските власти са поискали съдействие в разследването. По-рано такова бе потърсено и от Германия, но Берлин не откликна на апела. Черните кутии записват радиото в пилотската кабина и всички полетни данни, така че те могат да бъдат от решаващо значение за изясняване на причината за произшествието.
В катастрофата от неделя загинаха всички 157 души на борда на сравнително новата машина. Впоследствие Европейска агенция за авиационна безопасност (EASA) затвори въздушното пространство над страните от Общността за „Боинг“ 737 MAX до изясняване на причините за самолетната катастрофа край Адис Абеба. Въздушното пространство за 737 МАХ затвориха 11 държави – Франция, Великобритания, Норвегия, Италия, Полша, Нидерландия, Германия, Малайзия, Оман, Ирландия и Австрия.
В сряда държавният глава на САЩ Доналд Тръмп също обяви план за заземяване на всички самолети „Боинг“ 737 модели МАХ 8 и МАХ 9.

Превод и редакция: Тереза Герова