Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Новозеландските власти повдигнаха обвинение за убийство на задържания за стрелбата в Крайстчърч, броят на жертви достигна до 49 души

15 март 2019 | 10:44

Снимка: АФП

Крайстчърч. Новозеландските власти повдигнаха обвинение за убийство на един от четиримата задържани за стрелбата в Крайстчърч, предава AFP.
„Мъж на възраст под 30 г., е обвинен в убийство и ще се яви в съда в Крайстчърч утре“ (събота, 16 март – бел.р.), съобщиха местните правоохранителни органи.
Междувременно властите коригираха броя на загиналите при атаката до 49 души. По-рано се съобщаваше за 40 жертви и 20 тежко пострадали.
„Ясно е, че сега това може да бъде описано само като терористично нападение. От това, което знаем, изглежда, че е добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която по-рано направи обръщение към нацията за случващото се, като подчерта, че то е вкарало страната в „едни от най-мрачните й дни“.
„Две взривни устройства, свързани със заподозрени превозни средства, вече са открити и обезвредени“, допълни новозеландският премиер.
Нападателят, който откри стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч по време на следобедна молитва, е крайнодесен екстремист с австралийско гражданство. Това обяви министър-председателят на Австралия Скот Морисън.
Съгласно думите му, атаката е извършена от „екстремист, крайнодесен, терорист“. Морисън обаче отказа да разкрие допълнителна информация за самоличността му, като подчерта, че разследването се води от полицията в Нова Зеландия.

Превод и редакция: Тереза Герова