Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Туск настоява лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго отлагане на Брекзит

15 март 2019 | 02:36

Снимка: Агенция "Фокус"

Брюксел. Доналд Туск насърчава лидерите на Европейския съюз да обмислят дълго отлагане на Брекзит, за да позволят на Обединеното кралство да преосмисли целите си в преговорите, след като Камарата на общините гласува в подкрепа на разширяването на член 50, пише в. The Guardian.
В очевидно изместване на червените линии на ЕС, председателят на Европейския съвет предложи още преди депутатите да гласуват, че продължително удължаване след 29 март може да бъде предоставено само за да се даде време на Уестминстър да се коригира.
Досега властите настояваха, че свикване на избори или втори референдум може да оправдае отлагането на Брекзит повече от няколко месеца.
„По време на моите консултации преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица, аз ще призова лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго удължаване, ако Обединеното кралство намери за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да изгради консенсус около нея“, заяви Туск.
Въпреки това, говорител на Европейската комисия изрази безпокойството в Брюксел относно последиците от продължително удължаване, след като депутатите гласуваха с 413 гласа срещу 202, за да отложат Брекзит поне до 30 юни.
„Искането за удължаване на член 50 изисква единодушното съгласие на всички 27 държави-членки", каза говорителят. „Европейският съвет ще трябва да разгледа подобно искане, давайки приоритет на необходимостта да се гарантира функционирането на институциите на ЕС и като се вземат предвид причините и продължителността на евентуално удължаване“.
Ходъд на Туск в подкрепа на потенциално продължително удължаване ще се разглежда от някои като опит да се помогне на Мей да уплаши про-Брекзит настроените да подкрепят сделката й или да се сблъскат с продължителен допълнителен период на членство в ЕС, през който рискът от по-мек Брекзит или втори референдум ще се повиши.
Но това също отразява опасението, че кратко удължаване от няколко месеца няма да разреши никой от въпросите в Уестминстър, което ще направи сценарий без сделка възможен това лято.
27-те държавни и правителствени ръководители не са съгласни по въпроса за удължаване, но ще трябва да стигнат до единодушно мнение, когато се срещнат на срещата на върха в Брюксел на 21 и 22 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков