ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Законът за концесиите мина на второ четене (ОБЗОР)

15 март 2019 | 01:46

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за концесиите, улесняващи концесията на летище „София“. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. Те са свързани с концесии, при които ще бъдат заложени изисквания за големи по размер инвестиции в публична инфраструктура, както и значителни плащания от концесионера към държавния бюджет. Измененията прецизират текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните, както и основанията за недействителност на концесионния договор.. Някои от текстовете са свързани с обявлението за провеждане на повторна процедура. Законодателят предвижда независимо дали концесията е със или без трансграничен интерес, да се попълва електронен формуляр, публикуван на интернет страницата на националния концесионен регистър. Парламентът остави досега действащите разпоредби, свързани с подсъдността. Това се случи по предложение на председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. „Оставаме подсъдността, каквато е съобразно последните изменения на АПК. Това означава, че като първа инстанция ще се произнасят административните съдилища, а ВАС ще бъде касационна инстанция. Като такава ще има възможността да уеднаквява практиката на по-долните административни съдилища“, обясни депутатът от ГЕРБ. Според Кирилов с това би могло да се справи Административния съд.
Законът за концесиите предизвика реакция от страна на БСП. На пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали се залагат прегради за бъдещо прекратяване на концесията на летище „София“. Тя заяви, че това навежда БСП на мисълта, че всичко е договорено и концесионерът е ясен. „Има една клауза в приетите промени, която връзва ръцете на бъдещи управляващи с различно схващане за националната сигурност и за собствеността. Няколко пъти сме заявявали публично, че ако народът ни даде право да управляваме, ще прекратим тази концесия. За да се вържат ръцете за такива бъдещи действия, в сегашните промени заради това наше намерение, се вкарват промени, които затрудняват този процес. А именно България ще трябва да плаща при едно такова бъдещо действие, дори и виновен по договора да бъде концесионера. Изрично се записва, че това ще трябва да се решава в Арбитражен съд“, обърна внимание Нинова.
Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончеваизрази мнение, че с промените в Закона за концесиите държавата е напълно уязвима и не може да защити своя интерес. Тя попита дали е предопределен изборът на концесионера, защо е необходимо да се направи тази поправка, която прави държавата напълно уязвима?
Деница КИТАНОВА