ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

И „Воля“ напуска парламента (ОБЗОР)

15 март 2019 | 01:46

Снимка: Агенция "Фокус"

София. ПГ на „Воля - Българските родолюбци“ напуска Народното събрание. Решението обяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на брифинг в парламента. Той посочи, че решението е взето на съвещание на ръководството на партията и парламентарната група. Марешки заяви, че към момента не може да сподели причините, защото продължават разговорите по темата. Той обърна внимание, че една от ключовите роли на „Воля“ е да осветява лъжите и манипулациите и призова това решение да бъде прието като част именно от тази политика на партията.
„Воля“ е втората политическа сила, която обяви, че напуска Народното събрание. Преди нея на 17 февруари такова решение взе ПГ на „БСП за България“.
Първи решението на „Воля“ коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ заедно имат над 121 депутати и заяви, че няма парламентарна криза. Според него няма и предпоставка за предсрочни парламентарни избори. Цветанов изтъкна, че страната е стабилна и парламентът върши своята работа. Той отчете, че досега „Воля“ са се държали отговорно и допълни, че когато си избран за депутат трябва да отстояваш принципната позиция в българския парламент. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също каза, че няма притеснения за кворума и не вижда парламентарна криза. Той отбеляза, че ще настоява да се разгледат промените в Правилника за депутатските заплати при отсъствия.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че от „Воля“ не са ги информирали и няма представа защо напускат парламента. "Нека да изчакаме и ще видим колко време ще продължи и ще има ли цена това излизане и евентуално връщане", допълни тя.
Председателят на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заяви, че парламентът ще бъде стабилен и след напускането на "Воля".