ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Голям интерес предизвика в Благоевград гражданската инициатива на ПП ГЕРБ „Европа в нашия дом” с акцент върху регионалното развитие и благоустройство (ОБЗОР)

15 март 2019 | 00:02

Снимка: МРРБ

Благоевград. Голям интерес предизвика в Благоевград гражданската инициатива на ПП ГЕРБ „Европа в нашия дом” с акцент върху регионалното развитие и благоустройство. На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков; народните представители Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Александър Мацурев, Георги Динев, д-р Емил Тончев; областният управител на Благоевград Бисер Михайлов; кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов; кметът на Община Симитли Апостол Апостолов; кметът на Община Сандански – Кирил Котев; зам.-кметът по строителство към Община Петрич – Минка Салагьорова; зам.-кметът по Култура и хуманитарни дейности към Община Благоевград – Христина Шопова; общински съветници и граждани.
При откриването на гражданския диалог „Европа в нашия дом” народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева заяви, че област Благоевград се състои от 14 общини, всяка от които е с различен профил, но без инфраструктура няма инвестиции и не се прави бизнес. Даниела Савеклиева посочи, че целта на гражданския диалог „Европа в нашия дом” е да се чуе гласът и мнението на всички.
Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов посочи, че всяка политика е важна и всички сектори също, но регионалната политика е една от най-важните на национално и на местно ниво.
Евродепутатът Андрей Новаков отбеляза, че зад оперативните програми и приоритетни оси стоят хора и семейства, и се оказва, че тези средства имат една единствена цел – да правят живота на хората по-добър и държавата по-богата.
Според министър Петя Аврамова можем да видим европейската солидарност навсякъде около нас, благодарение на добрата работа на общинските администрации. Тя посочи, че това е един мощен инструмент за регионално развитие и по този начин можем да реализираме мащабни инфраструктурни проекти. Министър Аврамова подчерта, че безспорно АМ „Струма” е един от най-важните проекти за областта, като от нея остават само още 40 км, а дори в момента се работи по изграждането на 12 от тях. Тя припомни, че Община Благоевград е отличник в реализирани инвестиции по Националната програма за енергийна ефективност. По думите ѝ в цялата област има сключени 189 договора, като 188 от тях вече са изпълнени. Министър Аврамова заяви, че проблемите с водопроводната мрежа на ВиК-Благоевград изискват много големи инвестиции.
Областният управител Бисер Михайлов подчерта, че са положени неимоверни усилия за това Община Кресна да бъде присъединена към ВиК-Асоциацията, но за момента без успех. Той каза още, че говори многократно и с кмета и с общинските съветници в Кресна, но за момента не срещат разбиране по въпроса. Бисер Михайлов отправи апел към всички кметове заедно да успеят да убедят кмета и жителите на Община Кресна да се присъединят към Асоциацията.
Натали СТЕФАНОВА