ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Стремежът на номинираните кандидати за нов състав на ЦИК е да съблюдават върховенството на закона (ОБЗОР)

14 март 2019 | 19:57

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Стремежът на номинираните кандидати за нов състав на Централна избирателна комисия (ЦИК) е да съблюдават върховенството на закона. Това стана ясно от изслушването им на заседание на Комисията по правни въпроси, което продължи повече от четири часа. Изслушването на всички 20 кандидати е част от процедурата за избор на нов състав на специализирания орган, която парламентът започна, тъй като на 21 март изтича срокът на сега действащата ЦИК.
Кандидатите бяха обявени от партиите, които имаха право на предложения до миналия четвъртък. ГЕРБ предложиха за председател Стефка Стоева и за членове шестима души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. От БСП номинираха за членове шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. „Обединени патриоти“ издигнаха кандидатурите на доц. Таня Йосифова за заместник-председател и Бойчо Арнаудов за член на специализирания орган. ДПС предложиха Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От „Воля“ номинираха Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков. Катя Иванова е предложена от Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“.
Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента.
За съблюдаване върховенството на закона пожелаха и основните политически сили в лицето на ГЕРБ и БСП.
Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов пожела на бъдещия състав на Централната избирателна комисия енергия, добросъвестност и стремеж за установяване на върховенството на закона. „Каня колегата Зарков, не само той, а и другите членове на Правна комисия от БСП, да продължат със защитата на номинираните от тях кандидати и в пленарна зала, за да не бъдем поставени в сложната ситуация с наши гласове да подкрепяме техните кандидати“, каза Кирилов.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков подчерта, че БСП остава обвързана със закона и затова е в парламента, за да представи своите кандидати за специализирания орган. Зарков заяви, че изискването на БСП към всички кандидати е да спазват закона.
За върховенство на закона се обяви и номинацията на ГЕРБ за председател на ЦИК Стефка Стоева. „Аз не съм политик. Над 40 години съм била само съдия. Това е моята работа. За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко. Вярвам, че ако бъда избрана за тази длъжност, ще продължа да работя по този начин. По друг начин не мога“, поясни Стоева. Тя изрази надежда опитът ѝ да бъде ценен в работата на ЦИК. Номинираните от ГЕРБ за членове на специализирания орган също изтъкнаха, че основен принцип за тях е върховенството на закона. Такава беше изразената позиция и от шестимата номинирани от БСП. Освен върховенството на закона, кандидатите на левицата изтъкнаха и необходимостта от обучение на ангажираните в изборния процес. Около тяхното становище за обучението се обединиха почти всички кандидати за новия състав на ЦИК и от другите политически сили. От кандидатите на „Обединени патриоти“ се чуха призиви за засилване на взаимодействието на специализирания орган с НПО. Тези на ДПС апелираха за нормализиране на изборните правила.
Деница КИТАНОВА