БлагоевградВИЖ ВСИЧКИ

Пламен Мирчев – Мирона, композитор: За 30 години имам 140 премиери, 30 документални и 2 игрални филма

12 февруари 2019 | 21:21

Снимка: Агенция "Фокус"

Благоевград. За 30 години имам 140 премиери, 30 документални и 2 игрални филма. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Пламен Мирчев, композиторът, който е номиниран за награда Икар. Той посочи, че не е очаквал номинация за наградата Икар за музиката на постановката „Принцеса Турандот“. „Аз съм на една възраст, в която човек много по-трудно се вълнува от награди, защото работя от 30 години като композитор“, допълни Пламен Мирчев. Той заяви, че не омаловажава това, че е номиниран за такава престижна награда.
„Изпитвам радост, но работният процес е много по-важен и увличащ за мен и затова по-скоро оставам тази радост на хората, които са съпричастни към това“, добави композиторът. Той коментира, че не би могъл да достигне до това нещо, ако не съществуваха театрите, с които работи. „Принципно наградите със сигурност стимулират и ако мога накратко да се изразя в рима, то наградите са за младите“, каза още Пламен Мирчев.
По думите му хората, които вървят нагоре по хълма е много важно да бъдат подкрепяни и стимулирани, за да могат да се самоопределят къде са и до къде може да стигнат. „Наградите са една много важна оценка за тях като номинацията е приятна и е нещо различно от работното ми ежедневие, но не бих казал, че е конкретно стимул“, съобщи композиторът. Той посочи, че това е неговата гледна точка. „Правенето и измислянето на музиката е пренасяне в един конкретен свят, който е света на конкретната пиеса. Остава ми много малко време, в което да живея в реалността“, разкри Пламен Мирчев.
Денис НИКИФОРОВ