ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Кирил Добрев, БСП: Свидетели сме на поредните безумия в строителството на пътища, ако не беше толкова тъжно, сагата щеше да е смешна

12 февруари 2019 | 15:30

Снимка:

София. Днес сме свидетели на поредните безумия в строителството на пътища, ако не беше толкова тъжно, сагата щеше да е смешна. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията във връзка с телевизионен репортаж, който показва как се строят пътища преди да е приключила обществената поръчка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата пътища не знам как да я подхвана. Ако не беше толкова тъжно, щеше да бъде много смешно. БСП по темата пътища сме постоянни - още преди година и нещо с колегата Жельо Бойчев внесохме сигнал и до ОЛАФ и до прокуратурата с всичко, което се случва по магистрала „Марица“. Последваха оставки, повдигнати обвинения, арести във фирми, обвинения за точене на ДДС“, припомни Добрев и добави, че БСП е минала и през темата за качеството на пътищата. „Некачествените пътища не са проблем на изпълнителя. Некачествените пътища са проблем на АПИ и държавните органи – тези които ги приемат. Винаги сме казвали, че за това нещо е отговорна държавата“, коментира Добрев.
Заместник-председателят на БСП допълни, че когато му се плати и прибере половината сума е логично изпълнителят на прави пътища с два пъти по-малко асфалт и чакъл. „Минахме и през момента, в който корупцията вече убиваше - случаят със Своге“, заяви Добрев.
По думите му днес сме свидетели на поредните безумия. „Една от най-известните телевизии направи разследване и показа как се работи по трасе, което все още е обект на обществена поръчка, без да е избран изпълнител и никой от държавните институции, АПИ, горско не знае всъщност кой работи по техния терен. Аз разбирам бъдещия строител - когато се бави обявяването на кандидата, се скъсяват сроковете за изпълнение. В лицето на този строител, имаме отговорен човек, който е решил да си направи работата предварително, така че да не губи време за някакви геоложки проучвания или тем подобни неща, което време ще използва в други дейности“, допълни Добрев.
„Ние от БСП с интерес ще следим как ще завърши тази сага, защото знаем какви са глобите, каква е наказателната отговорност за хора, които извършват действия в чужда собственост“, обясни заместник-председателят на БСП.
Ние нямаме претенции към фирмите. Да не бързат да протестират, защото не са виновни те. Виновна е системата и държавата, която заобикаля обществените поръчки, коментира още той. Добрев допълни, че държавното дружество „Автомагистрали“ няма техническа възможност да извърши строителството на АМ „Хемус“.
Деница КИТАНОВА