ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Нели Нешева, БЛС: Недопустимо е хората, които се грижат за нашето здраве, да стават заложници на собственото си призвание

12 февруари 2019 | 11:34

Снимка: Pixabay

София. Недопустимо е хората, които се грижат за нашето здраве, да стават заложници на собственото си призвание. Това каза д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС, по време на първата дискусия за превенция на агресията срещу медици в рамките на Националната кампания на БАПЗГ под надслов „Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление поводът, по който се събираме определено не е приятен. Само за два месеца от началото на година в публичното пространство отново излязоха редица публикцаии за медици, станали жертва на насилие. Недопустимо е хората, които се грижат за нашето здраве да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасяват поредния човешки живот да бъдат принуждавани да спасяват своя собствен живот“, допълни още д-р Нешева. Тя заяви, че е недопустимо всяка година жертва на физическа агресия да стават 70-80 представители на медицинското съслаовие, а осъдените да са по-малко от 5 на година.
Д-р Нешева отчете, че през 2015 г. нападнатите медици са 47, през 2016 – 28, а през 2017 г. само за първите 6 месеца – 25.
Тя обърна внимание, че за това през 2014 г. има само една ефективна присъда. „2015 г. един е съденият, ефективната присъда е нула. През 2016 четири съдени, ефективна присъда нула“, каза още д-р Нешева и уточни, че един от нашумелите случаи в Горна Оряховица е завършил с осъдителна присъда за нападателя глоба от 1000 лв.
Деница КИТАНОВА

Свързани новини