Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Der Spiegel: В Германия разпуснаха две издателски компании, свързани с ПКК

12 февруари 2019 | 11:19

Снимка:

Берлин. Министърът на вътрешните работи на ФРГ Хорст Зеехофер разпусна две издателски компании, свръзани със забранената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
Под ударите на германското законодателство са попаднали Mezopotamien Verlag und Vertrieb GmbH и MIR Multimedia GmbH. Забраната за дейността им е в сила от ранните сутрешни часове, а към момента в офисите им в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония се извършват обиски и се изземват материали.
Според федералното вътрешно министерство резултатите от полицейската проверка е потвърдила подозрението, че издателите „отговорни за поддържането на организационното сближаване на ПКК". Кюрдската партия е забранена в Германия от 1993 г. насам.
Германските власти са убедени, че под прикритието на издателския бизнес двете сдружения са допринасяли за финансовото подпомагане на ПКК, което би довело до устойчиво увеличаване на „възможностите действие на терористичната организация в Германия и Европа". Освен това двете издателства са нарушавали систематично забраната за дейност на ПКК на територията на страната.
Подчертава се, че ПКК има около 14,5 хил. последователи в Германия. Тя е най-голямата екстремистка организация за чужденци в Германия. Според властите тя използва страната като терен за изтегляне, рефинансиране и набиране на персонал за групировката. От 1992 г. в Германия са осъдени 90 членове на ПКК и са заведени 180 предварителни разследвания с препратка към организацията.

Превод и редакция: Тереза Герова