Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

BILD: Новият председател на ХДС не изключва затварянето на германските граници в случай на нова бежанска криза

12 февруари 2019 | 11:04

Снимка: Die Welt

Берлин. Новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер не изключва затварянето на германските граници в случай на нова мигрантска криза като тази от 2015 г., съобщава вестник BILD.
„Вече подчертахме, че това е напълно възможно като Ultima Ratio“ (последен, решаващ аргумент), заяви наследникът на Меркел на лидерския пост в ХДС.
Но Крамп-Каренбауер припомни и друго: „От миналото лято ситуацията е различна. Канцлерът (Ангела Меркел) преговаря в Европа, за да договори споразумения със съседни страни“.
По-рано нейната партия представи своите констатации относно миграционната и бежанската политика не само на Берлин, но и на Брюксел. От тях стана ясно, че ХДС се стреми към много по-строга миграционна политика, за да се избегне нова бежанска криза с мащабите на тази от 2015 г.
В понеделник ХДС проведе „работно заседание“ на тема реформа в германската и европейската миграционна политика. Около стотина експерти, разпределени в общо четири работни групи, се събраха в централата на ХДС в Берлин, за да обсъдят миграцията, сигурността и интеграцията с водещите политици на партията и „сестринския“ Християнсоциален съюз. Срещата завърши с даването на препоръки за конкретни действия от страна на парламента и федералното правителство. Канцлерът Ангела Меркел не присъства на „разговорите в работилницата" с цел провеждането на „открита дискусия“.
Списъкът с предложенията на работните групи е дълъг и според мнозина – противоречив. Регионалният лидер на ХДС в Баден-Вюртемберг Томас Щробл заяви, че има някои „твърди, но по-скоро практически предложения". Най-важните от тях са:

▶ В случай на процедури за предоставяне на убежище, един кандидат трябва да се ограничи само до един „съдебен орган“;
▶ Грешно представената информация в процедурата за убежище трябва да бъде наказуема;
▶ Сексуалните престъпления и насилието срещу полицейските служители трябва да бъдат основание за експулсиране;
▶ Федералната полиция трябва в бъдеще да получава повече правомощия за справяне с мигрантите;
▶ Служителите на Фронтекс да бъдат увеличени до 10 000 до 2020 г.

Превод и редакция: Тереза Герова