Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

El Pais: Започва процесът срещу инициаторите на референдума и декларацията за каталунската независимост

12 февруари 2019 | 10:08

Снимка:

Мадрид. Дванадесет души ще бъдат изправени пред Върховния съд на Испания за ролята им в организирането на референдума и декларацията за независимост на североизточния регион Каталуния, която впоследствие бе приета от регионалния парламент в Барселона, съобщава националният ежедневник El Pais.
В стремежа си да максимизира прозрачността и да избегне обвинения в пристрастие, Върховният съд разреши пряко отразяване на изслушванията. Но само няколко часа преди стартиране на делото срещу лидерите на движението за независимост на каталунците, всички политически мостове между Мадрид и Барселона изглежда са изгорени. Според мнозина обаче все още има как нещата да станат дори още по-лоши, коментира изданието.
В края на миналата седмица каталунският правосъден министър Естер Капела потвърди това, което движението за независимост повтаря от месеци: присъдите срещу 12-тимата обвиняеми само ще задълбочи кризата между Мадрид и Барселона.
Прекъсването на преговорите между централното и каталунското правителство миналата седмица само засилва натиска върху процеса, за който сепаратистите работиха усилено с цел да го дискредитират, като подчертават, че ще отнесат въпроса към европейските, а не испанските институции, припомнят от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова