БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в балканския печат (Агенция „Фокус“)

12 февруари 2019 | 09:27

Натискът на Запада за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина, скандалът с изявлението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за „Италианска Истрия“, церемонията по издигането на знамето на НАТО пред сградата на македонския парламент и гласуването за ревизията на Конституцията на Гърция са част от основните теми, върху които акцентират балканските печатни издания.


***

Белград. Все по-малко вероятно е представителите на Белград и Прищина да постават подписа си под всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията в рамките на мандата на сегашната европейска администрация, който изтича на 1 ноември. Но Западът не се отказва от поставянето на сроковете за постигане на договор, твърди електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“.
Ето защо все по-често се чуват констатации, че моментът за разрешаване на косовския въпрос е благоприятно, а също и предупреждения, че след европейските избори през май ситуацията може да бъде различна.
В края на миналата седмица посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот предупреди, че ако сърбите и косоварите не използват момента, рискуват да загубят най-добрия шанс за цяло поколение време.
По отношение на динамиката на преговорите между Белград и Прищина, руският посланик Александър Чепурин наскоро подчерта, че не си струва да бъдат поставяни изкуствените крайни срокове за финализиране на диалога.
Сръбският анализатор Драгомир Анджелкович не вярва във възможността решението на косовския въпрос да бъде постигнато през следващите шест месеца или дори до края на годината. Съгласно думите му, ключа държат САЩ.
„Въпросът е дали се търси компромисно решение. Ако има добра воля, ще има решения, защото Прищина не е сериозен фактор тук“, твърди Анджелкович. Същевременно той подчерта, че това няма да бъде възможно, докато американският президент не сложи край на „войната“ в американската администрация.
Бившият външен министър на западната ни съседка Владислав Йованович също смята, че кормилото е в ръцете на Запада. Според него поставянето на крайни срокове, без същевременно да има по-широко отваряне за интересите на Сърбия, изглежда като краен натиск: Белград трябва да приеме това, което му се дава в този момент. Това обаче може да доведе до криза в страната, докато Западът ще се „освободи“ от бремето на проблема.
„Те искат всичко за нищо... Очевидно е, че Западът бърза, защото техният косовски проект започва да се руши. Компромис, който предполага, че и двете страни са удовлетворени, сега не е реалистичен. Шансовете за това ще бъдат по-големи след две до три години“, изрази увереност сръбският дипломат.

***

Скопие. Знамето на НАТО ще бъде издигнато пред сградата на македонското правителство, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“, като припомня, че миналата седмица страните-членки на Алианса подписаха Протокол за присъединяване на югозападната ни съседка под новото й име.
Събитието ще бъде отбелязано с тържествена церемония в часовете преди обед. Предвидено е в рамките й министър-председателят на Македония Зоран Заев да направи специално обръщение. Очаква се да присъстват представители на управляващите в Скопие, на щаба на НАТО в Македония и на посланици на страни-членки на Организацията на Северноатлантическия договор.
На следващото заседание правителството трябва да приеме план за действие за прилагане на конституционните промени, произтичащи от Преспанския договор, след което да се приложи новото конституционно име - Република Северна Македония.

***

Загреб/Любляна. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни поднесе извинения за изявлението си, което направи край Триест по повод възпоменателна церемония за жертвите на фашизма, като подчерта, че те не са израз на териториални претенции от страна на Италия към Хърватия и Словения и изрази съжаление, че е бил разбран погрешно, отбелязва електронното издание на сараевския ежедневник Dnevnik, като припомня, че европейският политик нарече Истрия и Далмация „италиански“.
„Моите изявления по никакъв начин не означават териториални претенции, говорих за италианците, които са живели в Истрия и Далмация… Съжалявам, ако думите ми са разбрани погрешно, нямах намерение да обиждам никого, исках да изпратя послание за мир на всички, че онова, което се случи тогава, никога няма да се повтори отново“, подчерта Таяни в началото на пленарната сесия на ЕП в понеделник.
Таяни говори в неделя на честването на Деня на паметта на жертвите на фашизма в населено място край в Триест. В края на речта си той възкликна: „Да живее Триест, Италианска Истрия, Италианска Далмация“. Изявлението му предизвика истинска буря както в Загреб, така и в Любляна, подчертават от редакцията.
В обръщението си, поясни Таяни, е искал да подчертае пътя на помирението между италианския, хърватския и словенския народ и техния принос към европейския проект. „Възстановявайки историческата истина, беше възможно да се направи обрат в отношенията между Италия, Хърватия и Словения, които днес са страни със солидно приятелство", заяви Таяни, добавяйки, че „трайният мир между бившите врагове е най-добрият пример за това как Европейският съюз е успешна история".

***

Атина. Правителството на СИРИЗА и консервативната опозиция начело с „Нова демокрация“ отново ще се сблъскат челно – този път в гласуването за ревизия на Конституцията на Гърция, насрочено за текущата седмица, най-вероятно в сутрешните часове на сряда или четвъртък, коментират в редакцията на електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Правилата предвиждат предложението за преразглеждане на Основния закон да бъде одобрено от най-малко 151 депутати. Ако предложението спечели подкрепата на 151 народни представители, но на по-малко от 180, тогава до ще изисква гласовете на най-малко 180 депутати от следващия парламент в Атина. Той ще бъде съставен след изборите по-късно тази година. Съответно, ако предложението получи 180 гласа в предстоящото гласуване, то тогава ще трябва премине бариерата от 150 гласа „за“ в следващия законодателен орган.
От редакцията припомнят, че СИРИЗА разчита на 145-ма депутати и шестима независими и от други групи.

***

Прищина. Косово рискува да загуби помощ от 12 милиона евро от САЩ за новосъздадената армия, след като се противопостави на призива на Вашингтон да премахне 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, пише базираното в Прищина издание Gazeta Express.
Командирът на американската национална гвардия в Айова, генерал-майор Тимъти Ор, отмени планираното посещение в Косово заради отказа на правителството на Рамуш Харадинай да отмени спорните мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Главнокомандващият на Косовските сили за сигурност (КСС), Рахман Рама, заяви пред косовската телевизия Kohavision, че посещението на генерал Ор е отменено заради митата, отбелязвайки, че той вече е информирал правителството и президента на страната. Kohavision съобщава, че новосъздаденото Министерство на отбраната на Косово рискува да загуби помощ от 12 милиона евро от американските военни, а именно дарение на военни превозни средства „Хъмви“, ако властите в Прищина се противопоставят на призива на САЩ за премахване на митата върху сръбските стоки. Командирът на силите за сигурност на Косово Рама казва, че той е загрижен за последното развитие и се страхува, че Косово губи своя ключов съюзник, който подкрепи прехода на КСС от цивилна сила в пълноправна армия миналата година. Американските власти искат правителството на Косово да премахне митата и да възобнови диалога със Сърбия, но въпреки призивите премиерът Рамуш Харадинай отново посочи, че митата няма да бъдат премахнати, докато Сърбия не признае Косово.

***