БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Dnevnik (Босна и Херцеговина): Изявление, което предизвика буря: Таяни се извини за „Италианска Истрия“

12 февруари 2019 | 09:24

Снимка: АФП

Загреб/Любляна. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни поднесе извинения за изявлението си, което направи край Триест по повод възпоменателна церемония за жертвите на фашизма, като подчерта, че те не са израз на териториални претенции от страна на Италия към Хърватия и Словения и изрази съжаление, че е бил разбран погрешно, отбелязва електронното издание на сараевския ежедневник Dnevnik, като припомня, че европейският политик нарече Истрия и Далмация „италиански“.
„Моите изявления по никакъв начин не означават териториални претенции, говорих за италианците, които са живели в Истрия и Далмация… Съжалявам, ако думите ми са разбрани погрешно, нямах намерение да обиждам никого, исках да изпратя послание за мир на всички, че онова, което се случи тогава, никога няма да се повтори отново“, подчерта Таяни в началото на пленарната сесия на ЕП в понеделник.
Таяни говори в неделя на честването на Деня на паметта на жертвите на фашизма в населено място край в Триест. В края на речта си той възкликна: „Да живее Триест, Италианска Истрия, Италианска Далмация“. Изявлението му предизвика истинска буря както в Загреб, така и в Любляна, подчертават от редакцията.
В обръщението си, поясни Таяни, е искал да подчертае пътя на помирението между италианския, хърватския и словенския народ и техния принос към европейския проект. „Възстановявайки историческата истина, беше възможно да се направи обрат в отношенията между Италия, Хърватия и Словения, които днес са страни със солидно приятелство", заяви Таяни, добавяйки, че „трайният мир между бившите врагове е най-добрият пример за това как Европейският съюз е успешна история".

Превод и редакция: Тереза Герова