БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Вечер“ (Македония) Словения ще стане втората страна, ратифицирала протокола за македонското членство в НАТО

12 февруари 2019 | 08:45

Снимка: Вечер

Любляна. На извънредно заседание във вторник сутринта парламентът на Словения ще ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО, превръщайки се във втората страна, която прави това, след като депутатите в гръцкия парламент одобриха документа в последния работен ден на миналата седмица, отбелязва електронното издание на близкия до кръговете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вестник „Вечер“.
В рамките на заседанието ще изнесе реч председателя на македонския законодателен орган Талат Джафери, който е на посещение в Любляна, където той и водената от него делегация се срещнаха със словенския премиер Мариан Шарец.
На срещата се стигна до заключението, че двустранните отношения не са белязани от отворени въпроси и се основават на духа на приятелството, силното стратегическо партньорство и дългогодишното конструктивно сътрудничество, както и на подкрепата в двустранен, регионален и многостранен план.
На свой ред Шарец изрази задоволството си, че Словения ще бъде втората страна след Гърция, която ратифицира Протокола за присъединяване на Македония към НАТО и изрази убеждението си, че с тази стъпка страната ще започне нова глава в изграждането на европейските ценности, които гарантират по-добър живот за всички граждани на Република Македония, както и на сигурността на чуждестранните инвестиции.
Джафери подчерта, че след ратифицирането на Протокола за присъединяване към НАТО в националните парламенти на държавите-членки на Алианса, Република Северна Македония се очаква да стане 30-ата членка на НАТО. Това трябва да стане факт до края на 2019 г. или началото на 2020 г.

Превод и редакция: Тереза Герова