Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Index (Унгария): Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е на посещение в Унгария

11 февруари 2019 | 22:48

Снимка: Index.hu

Будапеща. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео посети днес Унгария, за да се срещне с министър-председателя Виктор Орбан, министъра на външните работи Петер Сиярто и членове на неправителствени организации , пише унгарското електронно издание Index.
Това е първото официално посещение на американски държавен секретар в Унгария през последните седем години. След това, Помпео ще пътува до Словакия, Полша, Белгия и Исландия.
По-рано Петер Сиярто каза, че отношенията между Съединените щати и Унгария непрекъснато се подобряват още от победата на Републиканската партия на президентските избори през 2016 г. в САЩ. и знак за подобряването на отношенията е днешното посещение. Помпео и Сиярто проведоха съвместна пресконференция след срещата си.
Американско-унгарските отношения
Петер Сиярто изрази задоволство, че с идването на Доналд Тръмп на власт американско-унгарските отношения могат най-накрая да развият трети стълб, политическия, тъй като икономическите и отбранителните стълбове на тези отношения вече са силни. Сиярто подчерта, че националните интереси, безопасността на техните граждани са на първо място и за двете страни, и той похвали усилията на Съединените щати да отхвърлят глобалния компакт на ООН за миграцията. Той също така каза, че САЩ и Унгария споделят приоритет за граничната отбрана, защитата на християнското наследство, и двете са предприели съвместни стъпки в международните организации за по-справедливо отношение към Израел от страна на световната общност.
"Унгарското правителство винаги основава външната си политика на взаимно уважение. Ние вярваме, че някои държави, които прекарват по-голямата част от времето си в намеса във вътрешните работи на други страни и ги наставляват , не правят света по-добро място."
Сиярто каза, че затова Унгария е наложила вето на всички решения на ЕС, които критикуват Съединените щати. Той добави, че това дава възможност на Унгария да бъде честна във външната си политика, поради което е лесно да се обсъдят отношенията на Унгария с Русия, китайските постижения и ситуацията в Украйна.
Майк Помпео припомни 30-годишнината от падането на комунизма, като каза, че народът на Унгария е използвал това време за изграждането на свободна и просперираща нация. Помпео изрази съжаление за годините, през които САЩ са пренебрегвали Централноевропейския регион. Той подчерта, че това отсъствие задължително води до присъствието на американските конкуренти, но това ще се промени, тъй като САЩ увеличават ангажираността си в региона. Той обяви програмата за обмен на бъдещи лидери, която позволява на унгарски ученици да прекарат една година в САЩ в американски семейства, посещавайки американски училища.

Сътрудничество в областта на отбраната

Сиярто увери Помпео за ангажиментите на Унгария в отбраната и обяви, че финализираният текст на документа за сътрудничество в областта на отбраната между Унгария и САЩ е готов и ще бъде представен пред Комисията по отбрана на парламента до следващата седмица. Той също така обяви, че Унгария ще участва в защитата на балтийското въздушно пространство и ще изпрати общо 108 войници в Афганистан и Косово и Унгария е в напреднали преговори със САЩ за закупуване на противовъздушна отбранителна система от среден клас.
Майкъл Помпео също приветства обновеното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, силното присъствие на Унгария в Афганистан и ангажимента й да изразходва 2% от своя БВП за отбрана.
"Трябва да погледнете не по-далеч от съседна Украйна, за да разберете защо това е необходимо.", заяви Помпео.

Русия, Китай и Украйна

Унгарският външен министър подчерта, че Унгария е отговорна за 1,2% от търговията на Европейския съюз с Китай и осъди западноевропейските лидери за онова, което той описа като лицемерие. Той каза, че зад повърхностните критики в Западна Европа се крият големи сделки с Китай и Русия. "На нас ни омръзна от начина, по който обикновено се представят връзките ни с Русия", каза той по-късно на журналист. Той каза също, че отношения на Унгария с Русия и Китай не пречат на ангажиментите на Унгария към Съединените щати и че Украйна не е просто геополитически въпрос за Унгария заради 150-те хиляди етнически унгарци, живеещи в нейните западни райони.
Майк Помпео каза, че Русия и Китай не споделят съвместното желание на САЩ и Унгария за свобода:
"Не трябва да позволяваме на Путин да забива клинове между приятели и в рамките на НАТО. Днес говорих с външния министър за важността на подкрепата на Украйна в нейното търсене на суверенитет и териториална цялост. Унгарците знаят от своята история, че авторитарната Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките нации. "
Той също така каза, че са говорили за опасностите на Китай, които създават предмостие в Унгария и те обсъждат как да се преодолее този проблем, заявявайки:
"Ръкостискането на Пекин понякога идва с последствия, които ще оставят страните задлъжнели както икономически, така и политически."

Енергийната зависимост на Унгария

Петер Сиярто каза, че Унгария ще може да диверсифицира енергийните си източници, ако операцията по добив на природен газ на“Ексон“ в Румъния започне, и поиска помощ от Помпео, за да призове компанията да вземе окончателно решение. В отговор на журналист по-късно добави, че в момента 85% от природния газ на Унгария идва от Русия, но Унгария зависи от своите съюзници в диверсификацията на енергийните си източници - веднага щом Хърватия даде разумна цена и сътрудничеството със Словения за газопровод към Италия даде резултат, страната ще може да намали зависимостта си от руския газ.
Помпео каза, че енергийната диверсификация в Централна Европа е въпрос на национална сигурност, тъй като зависимостта от Русия увеличава шансовете за нейната ангажираност в региона.

Срещи с неправителствените орагнизации

По-рано Майк Помпео имаше среща с представители на унгарското гражданско общество. В прессъобщението на НПО се посочва, че те са информирали Помпео за проблемите на унгарската правова държава. Те са споделили на Помпео за намаляващото разделение на властите, мерките за ограничаване на съдебната независимост и законите от последните няколко години, които застрашават унгарската демокрация. Атаките срещу гражданското общество и независимата преса също бяха включени в дневния ред, включително ролята на гигантската проправителствена медия в разпространението на дезинформацията. Представители на гражданското общество заявиха, че "откритостта на Помпео за мненията на гражданското общество още веднъж доказват, че ръководството на Съединените щати се ангажира с ценностите на правовата държава и защитата на ролята на гражданското общество".
По-късно по време на пресконференцията Помпео спомена тази среща и когато по-късно журналист попита дали ще попита министър-председателя Орбан по-късно на срещата им относно правата на човека, върховенството на закона и свободите на пресата, той заяви:
"С приятелите винаги говорим за важни въпроси. Америка винаги е стояла за този набор от ценности и аз съм уверен, че ще имаме добра дискусия."

Превод и редакция: Юлиян Марков