ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Заподозрян за случая „Скрипал“ е бил три пъти в България, като едно от посещенията съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев (ОБЗОР)

11 февруари 2019 | 21:17

Снимка: Правителствена информационна служба

София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс във връзка с появилата се информация, че един от предполагаемите участници в отравянето на Сергей Скрипал е участвал и в това срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев. В срещата участваха още и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Цацаров обясни, че по случая „Гебрев“ българските и британските служби работят съвместно по две линии – дали той е отровен с вещество от семейството на „Новичок“ и дали в случая е замесен един от заподозрените за случая „Скрипал“.
По отношение на първата линия на разследване главният прокурор обясни, че на този етап няма данни Гебрев да е отровен като Скрипал. Цацаров изнесе и всички публични факти по случая, според които на 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на компания "Емко". На 1 май Софийска градска прокуратура е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. По време на разследването са взети различни проби и химически експертизи. Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в храна, която е погълнал неговият син, има съдържание на инсектицида хлорпирифос. Проверена е и храната по време на работната вечеря, като е установено, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества. Разследването обаче отхвърля тази версия, защото този препарат е в много ниски количества и не може да причини тези тежки последици. Цацаров посочи, че на 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит. „На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията и така на 15 октомври разследването бе възобновено. След това бе осъществено следното – между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС беше подписано споразумение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така че до този момент – 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип за такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на Конвенцията за химическите оръжия“, обясни Цацаров.
Главният прокурор посочи, че втората линия на разследване по случая „Гебрев“ е свързана с руския агент с псевдоним „Сергей Фодотов“, който е бил три пъти в България през 2015 г., като едно от посещенията му съвпада с отравянето на българския бизнесмен. Цацаров припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за период от 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е посетил България три пъти – на 5 февруари 2015 г. влиза със самолет в София и излиза по същия начин на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров. Той посочи, че при едно от тези пътувания е налице съвпадение с времето, в което е отровен Гебрев. „МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута на „Федотов“ и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия“, заяви главният прокурор.
Вътрешният министър Младен Маринов уточни, че в пълен синхрон продължава работата за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на руския гражданин у нас. Посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс коментира, че британските власти работят от няколко месеца съвместно с българските по случая „Гебрев“. „Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и разследването по случая „Скрипал“ и след „Брекзит“, каза още тя.
По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов уточни, че в сряда Комисията за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните органи и институции по случая. „Това, което разбираме за пребиваването на човека, който е засечен по случая „Скрипал“ у нас, е много притеснително. Несериозно е твърдението, че това е солова акция. Такива хора не правят солови акции, такива хора правят акции, ако са били с такава цели с подкрепата на държавата“, заяви Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Свързани новини