ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

АЕЖ – България и БСП на различно мнение за това дали имат обща позиция за смяна на състава на ЦИК (ОБЗОР)

11 февруари 2019 | 19:27

Снимка: Агенция "Фокус"

София. АЕЖ – България и БСП са на различно мнение за това дали са имат обща позиция за смяна на състава на ЦИК. На 11 февруари пресцентърът на БСП разпространи съобщение за проведена среща с АЕЖ - България, на която лидерът на партията Корнелия Нинова и говорителят на парламентарната група на левицата Елена Йончева са обсъдили с представители на АЕЖ - България редица теми. От БСП посочват, че са били засегнати въпроси като свободата на медиите и журналистите в България, честността на изборите и ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. В прессъобщението на БСП се казва, че от Асоциацията и БСП са се обединили около това, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. "Ето, ние даваме пример, че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”, заяви Нинова и призова за обща и надпартийна позиция по този въпрос.
Малко по-късно от АЕЖ – България разпространиха свое прессъобщение, в което се казва, че темата на срещата всъщност са били промените в Закона за личните данни, които създават предпоставки за автоцензура и цензура. Поправките подлежат на ново обсъждане, след като президентът им наложи вето. Затова от АЕЖ - България са поискали срещи с председателите на двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ и на БСП. Левицата е поела ангажимент, че ще подпети ветото, въпреки че при окончателното гласуване е приела текстовете. "След края на официалната част от БСП повдигнаха темата за предстоящите избори и заявиха, че ще търсят подкрепата на журналистите за осигуряване на честен изборен процес. Бе споменато и желанието на партията за смяна на настоящия състав на ЦИК. Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по темата", заявиха от Асоциацията.
По-късно в нова позиция Корнелия Нинова заяви, че от БСП не разбират острата реакция на представителите на Асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора. Лидерът на партията отново подчерта, че на срещата с АЕЖ е била коментирана необходимостта от честни избори, спазване на закона и избор на нова ЦИК. „В централата на БСП се проведе среща със АЕЖ, по тяхно искане, във връзка с наложеното вето от президента Румен Радев върху Закона за личните данни. Уверихме представителите на асоциацията, че ще подкрепим ветото. Текстове от този закон налагат ограничения на свободата на словото. В контекста на темата за свободата на изразяване и разкриване на корупция, поставихме въпроса за политическия процес срещу Елена Йончева, както и за необходимостта от надпартийно обединение за честни избори. В тази връзка и двете страни коментирахме необходимостта от спазване на закона и избор на нова ЦИК“, уточни Нинова.
Агенция „Фокус“ припомня: Mандатът на сегашната ЦИК изтича на 21 март, като най-късно до 20 февруари трябва да се започне процедура по подмяна на състава. Според управляващите обаче смяна на ЦИК два месеца преди евроизборите не е добър вариант, тъй като новият състав няма да може да се подготви добре. От своя страна, от ЦИК заявиха, че Изборният кодекс позволява на сегашния състав да продължи да работи и след края на мандата си. Решението дали да се смени съставът на ЦИК трябва да бъде взето от Народното събрание.