БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„НОВА“ (Македония): Словения ратифицира протокола за македонското членство в НАТО във вторник, а Албания – в четвъртък

11 февруари 2019 | 15:50

Снимка: pixabay.com

Любляна/Тирана. На извънредно заседание във вторник сутринта парламентът на Словения ще ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО. В рамките на заседанието ще изнесе реч председателя на македонския законодателен орган Талат Джафери, който ще посети Любляна, предава скопската телевизия „НОВА“.
„Подготвихме се речта на председателя на Събранието Талат Джафери да е във вторник сутринта, за да бъде в рамките на извънредно заседание на словенския парламент, на което Словения ще ратифицира присъединителния протокол на Македония, с оглед приемането му в гръцкия парламент. Мисля, че можем да бъдем оптимисти, всичко, което беше планирано през последните две години за влизането на Македония в НАТО, се сбъдна, макар в един момент да изглеждаше твърде оптимистично“, заяви по-рано словенският посланик в Скопие Милан Язбек.
В Албания Парламентарната комисия по правните въпроси одобриха с единодушие протокола за македонското членство в Алианса, което проправя пътя и за ратификацията му в законодателния орган в Тирана. Гласуването е насрочено за четвъртък, 14 февруари.
Очаква се Джафери да присъства и на сесията на албанския парламент.
Миналия петък гръцкият парламент ратифицира протокола за членство на Северна Македония в НАТО, два дни след церемонията по подписването му в седалището на организацията в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова