БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Република“ (Македония): Членството на Македония в НАТО е тъжно събитие, което ще превърне страната в депо за радиоактивни боеприпаси, твърди сръбски анализатор

11 февруари 2019 | 14:04

Снимка: МКД

Скопие. Сръбският военен и политически анализатор Мирослав Лазански твърди, че Македония се е унижила, като е променила името си заради членството в НАТО, което ще превърне страната в депо за радиоактивни боеприпаси, съобщава близкото до кръговете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.
„Македония се съгласи да бъде унижена заради присъединяването си към НАТО, не всички македонци, но част от политическия елит се съгласиха да променят името заради светлото бъдеще в Организацията на Северноатлантическия договор. Единствената бивша югославска република, която след разпадането на СФРЮ промени името си. И при това два пъти, с което Македония стана световен рекорд в промяната на името на страната. Предстои да видим как ще бъде запомнено това в историята. За мен, който съм служил в Битоля, това е тъжно събитие. Не заради влизането на Македония в НАТО, тя е неформален член на този съюз от години, но поради факта, че една страна се съгласява да промени името си, за да се присъедини към военен съюз. Невиждано...“, пише Лазански в рубриката си в сръбския ежедневник „Политика", цитирано от македонското издание.
Лазански, който е редовен колумнист в белградския вестник, пише, че официалното присъединяване на Македония към НАТО преди всичко е от полза за Алианса, който ще получи Криволак.
„Какво получава НАТО, като присъедини Македония? На първо място, военният полигон Криволак, единственият полигон в Европа, където е възможно да се упражнява с някои видове истински бойни вещества“, пише Лазански, като същевременно задава въпрос дали в Криволак ще бъдат използвани боеприпаси с обеднен уран. „Разбира се, кой в Скопие би могъл да зададе такъв въпрос на великия съюзник? Никой. Те ще бъдат щастливи, ако великият им съюзник им обещае, че албанците няма да разтурят страната някой ден. Всичко, което Скопие получава от присъединяването си към НАТО, е обещание. Вербално, не на хартия“, подчертава сръбският анализатор.
Освен Криволак, пише Лазански, НАТО получава и военно-гражданското летище в Петровец,близо до Скопие. „Нищо ново, защото го използваше досега, както искаше. С влизането на Македония в Алианса НАТО засилва комуникационната линия: албанските пристанища - Македония - българските пристанища на Черно море“, обяснява Лазански.
„Сега НАТО бърза да приключи кампанията за разширяване на Балканите. От Брюксел настояват за задействане на план за присъединяване на Босна и Херцеговина. Но, геостратегически, разширяването на НАТО на Изток надхвърля влизането на Черна гора и Македония в НАТО, защото световната сигурност не зависи от тези две бивши югославски републики“, констатира сърбинът.

Превод и редакция: Тереза Герова