Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Майк Помпео в Будапеща: САЩ са ангажирани със силен, единен и способен трансатлантически съюз

11 февруари 2019 | 12:47

Снимка: АФП

Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е на посещение в Будапеща за среща с министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, отбелязва електронното издание The Budapest Times.
Помпео използва случая, за да напомни, че „САЩ са ангажирани със силен, единен и способен трансатлантически съюз, вкоренен в принципите на общата отбрана, демокрация и основни свободи“, подчертават от редакцията.
Цитира се съобщение от Държавния департамент на САЩ, в което се отбелязва, че посещението на Помпео отбеляза 30 г. от падането на Желязната завеса, „за да си възвърнат свободата и суверенитета, избирайки пътя на западната демокрация, която им била отказвана десетилетия, и утвърждавайки този ангажимент, като се присъединят към НАТО и Европейския съюз“.
В навечерието на посещението на Помпео в Будапеща – една от трите му спирки в обиколката му в Централна Европа, Вашингтон припомни, че САЩ са поели ангажимент за увеличаване на дипломатическата, военната, търговската и културната ангажираност с Централна Европа, за да засилят връзките на този регион със Запада с оглед увеличения натиск от Русия и Китай. САЩ ще надграждат върху споделения си опит, за да се конкурират за положително влияние и да осигурят демократично, проспериращо и сигурно бъдеще за бъдещите поколения, категорични бяха от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Тереза Герова