Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в европейския печат (Агенция „Фокус“)

11 февруари 2019 | 10:19

Протестът в Мадрид срещу политиката на премиера Педро Санчес спрямо Каталуния, продължаващите проблеми в преговорите за Брекзит, обиколката на държавния глава на САЩ в Унгария, Полша и Словакия и изненадващото посещение на новия американски министър на отбраната в Афганистан са част от основните теми, върху които акцентират европейските печатни издания.


***

Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей отхвърли предложението на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за поддържане на постоянен митнически съюз с Европейския съюз, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В писмо до Корбин, разпространено в медиите, Мей изразя готовност за по-нататъшни преговори с опозицията в Лондон. В текста тя се съгласява с Корбин, че не трябва да бъдат организирани нови избори или втори референдум за Брекзит.
По план Великобритания трябва да излезе от структурите на Общността на 29 март, припомня изданието.

***

Мадрид. Консервативната Народна партия, дясноцентристкото движение „Граждани“ и крайнодясната „Вокс“ успяха да изкарат по улиците на Мадрид десетки хиляди испанци на протест срещу министър-председателя Педро Санчес и политиката му спрямо Каталуния, коментират в редакцията на националния ежедневник El Pais.
Председателите на трите партии призоваха лидера на испанските социалисти да обяви провеждането на нови избори в страната. Искането им бе подкрепено от около 45 хил. граждани на иберийското кралство, макар организаторите на протеста да приведоха данни за 200 хил. участници в демонстрацията на един от централните площади в Мадрид.
Трите партии обвиняват Санчес в „предателство“ спрямо Испания, след като той прие 21 искания на групи, подкрепящи независимостта на Каталуния. При това на фона на решението на правителството в Мадрид от миналата седмица за прекъсване на преговорите с Барселона заради планираните междупартийни преговори за решаване на въпроса с бъдещето на движението за независимостта.
От редакцията подчертават, че в резултат на протеста се е стигнало до нещо „невиждано“ в Испания – лидерите на трите десни партии, позиращи рамо до рамо за обща снимка. Именно това управляващите в Мадрид са се опитвали да избегнат, коментира изданието.
Призивът за демонстрациите бе провокиран миналата седмица от политическа буря в Испания поради решението на правителството да приеме да има наблюдател на планираните междупартийни преговори за Каталуния. Според опозицията това е отстъпка пред „каталунските сепаратисти“, които по-рано настояваха за международно посредничество за разрешаване на спора с Мадрид.

***

Вашингтон/Будапеща. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще направи обиколка в три страни от източната част на Европейския съюз с мисия да увери, че ситуацията в тях е „западна“. Така високопоставенитв представители на администрацията във Вашингтон представят предстоящите посещения на Помпео в Унгария, Словакия и Полша - като шанс за противопоставяне на нарастващото руско и китайско влияние в толкова разнообразни области като енергетиката и технологиите, коментират в европейската редакция на изданието Politico.
Но правителствата на приемащите държави, изправени пред обвинения в страната и чужбина за „отстъпление от демокрацията и върховенството на закона“, се възползват от обявеното пътуване, за да го представят като знак на одобрение от Вашингтон.
Ако иска да избегне по-нататъшното отчуждаване на западноевропейските съюзници, разочаровани и объркани от външната политика на администрацията на президента Доналд Тръмп, Помпео ще трябва да намери баланс между възхваляването на трите държави и туширането на опасенията на критиците им.
Както срещу Будапеща, така и срещу Варшава Европейският съюз започна наказателни процедури заради нарушения на „основните ценности“ на Блока. Репутацията на Братислава бе опетнена от убийството на журналист, разследващ връзки с мафията, които по всяка вероятност достигат до сърцето на правителството.
След визитата си в Унгария, във вторник Помпео ще отпътува за Словакия, а след това ще посети и Полша, където ще бъде домакин на конференция за сигурността в Близкия изток. В рамките на пътуването си Помпео ще обсъди връзките в областта на отбраната и ще се опита да убеди съюзници като Унгария да диверсифицират енергийните си доставки с цел отслабване на зависимостта от Русия. Очаква се той да обяви и нови инициативи на САЩ за региона, включително за борба с корупцията - които се разглеждат като път за руското и китайско влияние, поясни високопоставен представител на Вашингтон.

***

Кабул/Вашингтон. В сутрешните часове на деня действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан пристигна на изненадващо посещение в столицата на Афганистан, съобщава швейцарският ежедневник Die Neue Zeurcher Zeitung.
В Кабул американският военен министър ще проведе среща с държавния глава на Афганистан Ашраф Гани, пояснява изданието, като същевременно допълва, че това е първото задгранично посещение на Шанахан, след като смени Джим Матис на поста в Пентагона.
Посещението му Афганистан е в момент, в който САЩ усилено насърчават мирните преговори с талибаните, които по-рано отказаха да преговарят с правителството в Кабул.
Афганистанците обаче се притесняват, че САЩ може да изтеглят войските си от страната, преди да бъде постигнат дългосрочен мир с ислямистите. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп вече обяви плановете си за изтегляне на около половината от 14-те хиляди американски военнослужещи, дислоцирани в Афганистан, припомня вестникът.

***

Рим/Лондон. Колкото повече икономическата криза на Италия се доближава до опасни нива, толкова повече Италия се ангажира със своя собствена сделка с Великобритания по повод на Брекзит, пише The Telegraph.
Италия разработва спасителни планове, за да запази финансовата стабилност и да не прекъсва търговските си контакти с Обединеното кралство, дори в случай на Брекзит без сделка. Един от вариантите е да се стигне до двустранни договорености, само между Рим и Лондон.
Управляващата коалиция на „Лига“ и Движението „Пет звезди“ все повече се безпокои, че при евентуален неблагополучен изход от кризата около на пускането на Великобритания от Евросъюза самата италианска икономика, която в момента е твърде крехка, може да тръгне бързо по хлъзгавата плоскост надолу и рискува да изпадне във финансов колапс по отношение на собствения си дълг.
Премиерът Джузепе Конте е разпоредил на екипа си, занимаващ се с проблемите на Брекзит, спешно да се съсредоточи върху теми, свързани с пристанищата, летищата, митниците и търговията с храни. Едновременно с това той е предупредил да не се изпуска от внимание и статута на италианците, които живеят в Обединеното кралство.

***