Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

El Pais: Десни партии привлякоха десетки хиляди испанци на протест срещу Педро Санчес

11 февруари 2019 | 09:48

Снимка:

Мадрид. Консервативната Народна партия, дясноцентристкото движение „Граждани“ и крайнодясната „Вокс“ успяха да изкарат по улиците на Мадрид десетки хиляди испанци на протест срещу министър-председателя Педро Санчес и политиката му спрямо Каталуния, коментират в редакцията на националния ежедневник El Pais.
Председателите на трите партии призоваха лидера на испанските социалисти да обяви провеждането на нови избори в страната. Искането им бе подкрепено от около 45 хил. граждани на иберийското кралство, макар организаторите на протеста да приведоха данни за 200 хил. участници в демонстрацията на един от централните площади в Мадрид.
Трите партии обвиняват Санчес в „предателство“ спрямо Испания, след като той прие 21 искания на групи, подкрепящи независимостта на Каталуния. При това на фона на решението на правителството в Мадрид от миналата седмица за прекъсване на преговорите с Барселона заради планираните междупартийни преговори за решаване на въпроса с бъдещето на движението за независимостта.
От редакцията подчертават, че в резултат на протеста се е стигнало до нещо „невиждано“ в Испания – лидерите на трите десни партии, позиращи рамо до рамо за обща снимка. Именно това управляващите в Мадрид са се опитвали да избегнат, коментира изданието.
Призивът за демонстрациите бе провокиран миналата седмица от политическа буря в Испания поради решението на правителството да приеме да има наблюдател на планираните междупартийни преговори за Каталуния. Според опозицията това е отстъпка пред „каталунските сепаратисти“, които по-рано настояваха за международно посредничество за разрешаване на спора с Мадрид.

Превод и редакция: Тереза Герова