ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Пчеларите изразиха тревога за нерешените проблеми в бранша (ОБЗОР)

11 февруари 2019 | 04:51

Снимка: Pixabay.com

София. На 10 февруари Православната църква почита паметта на св. Харалампий, считан за покровител на пчеларитe. По повод Деня на пчеларя „Фокус“ потърси водещи пчелари. Използването на пестициди, ниската вътрешна консумация на мед, лошите пчеларски практики и призивите за обединяване на сектора бяха сред основните линии в мненията. Сред положителните новини за пчеларите са по- доброто състояние на пчелите в сравнение със същия период на миналата година и надеждите им, свързани с новата Обща селскостопанска политика и новия консултативен съвет по пчеларство към МЗХГ. Председателят на Обединен български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов отчете, че 2018 г. не е била никак добра по отношение на добивите за пчелен мед и изрази надежда настоящата година да бъде по-добра от миналата година, по-продуктивна и по-медоносна. Инж. Махайлов обясни, че се забелязва известен подем в подпомагането от страна на държавата и в организационно отношение. Той съобщи, че вече е започнал работа новия консултативен съвет по пчеларство към МЗХГ. По думите му пчелният мед трябва да се употребява редовно, а не само при грип. Според него е важно също българските потребители да увеличават количеството на пчелния мед. „В България е установено, че малко над 0,3 кг е средногодишното потребление на човек от населението. В други страни, дори съседни нам, вървят от 1 кг-1,5 кг, а в Централна Европа дори до 2 кг на човек от населението. В България се произвежда достатъчно количество качествен български пчелен мед. За съжаление потреблението е малко. Ние в тази връзка провеждаме редица изложения, базари, фестивали на меда с цел да повишим този процент“, допълни още пчеларят. Той подчерта, че само обединени пчеларите могат да постигнат реални успехи. Инж. Михайлов пожела на пчеларите да бъдат здрави, да бъдат живи техните пчелни семейства и да имат по-медоносна година.
Здраве и богата на мед година пожела и кметът на Тутракан и пчелар д-р Димитър Стефанов. Той изтъкна, че в последните години трудът на пчеларите се оценява подобаващо. „През годините на демокрацията не свикнахме да прилагаме добрите пчеларски практики. Все още има пчелари, които използват медикаменти от рода на антибиотици, без конкретни причини и без съвети от ветеринарни специалисти. Това води до намаляване на качеството на меда. Има пчелари, които все още при съхраняване на пчелните си пити използват нафталин“, обърна внимание Димитър Стефанов. „Всеки пчелар трябва да знае, че нафталинът е канцерогенно вещество. Оттук започват проблемите, от недобрите пчеларски практики. Мисля, че ако наистина всички пчелари започнат да прилагат добрите методи в пчеларството, не само добивът ще се увеличи, но и цената“, коментира д-р Стефанов. Той обясни и какво е състоянието на отрасъла в Североизточна България. По думите му все повече млади хора се захващат с отглеждане на пчелни семейства и това води до увеличаване на броя на пчелните кошери. Д-р Стефанов обърна внимание, че е важно каква продукция ще даде един кошер.
„Светлина в тунела“ за отрасъла в цялата страна видя евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков, когото потърсихме като ангажиран с проблемите на пчеларите. Според него без мерки до три години нещата биха станали критични. Неков заяви, че в България трябва да има по-голяма информираност за ползите от меда, за да се повиши вътрешната му консумация, тъй като годишно консумацията на мед в страната е около 0,3 – 0,4 кг на човек. По думите му, ако консумацията е към 1,5 кг, означава, че всичкият качествен мед дори няма да стига за задоволяване на нуждите на българското население. По отношение на новата селскостопанска политика Неков увери, че е по-вероятно да има обвързана подкрепа за меда, за да могат пчеларите да получат глътка въздух. „Трябва да защитим здравето на пчелите, да има развойна дейност и сътрудничество на европейско равнище за справянето с болестите по пчелите. Пчеларите да бъдат финансирани справедливо, както всички останали животновъди в сектора. Така ще се справят с намаляването на популацията заради болести, пръскане с препарати и в същото време да има по КПП-тата проверки за нелегален внос. Искаме и лабораторни обследвания и анализи на меда“, каза още Неков. Той допълни, че инициатива на социалистите в Европа е да се плаща за услугата опрашване.
Деница КИТАНОВА