Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Израел си отмъщава за изстреляната от Газа ракета

13 януари 2019 | 03:12

Снимка: АФП

Ерусалим. Късно в събота палестински военни от Ивицата Газа са изстреляли ракета към Израел, се казва в съобщение от израелската армия, информира AFP. От нейна страна са обещали да отвърнат със същите удари по територията, управлявана от ислямистката Хамас. Напреженията се засилиха след още един ден на погранични сблъсъци.
"Рано снощи вечерта ракета беше изстреляна от Газа към израелската територия, а бойни джетове на Израелските сили за отбрана (ИСО) са регистрирали две подземни структури в Ивицата Газа“, се съобщава на страницата на ИСО в Туитър. В него се пояснява, че „Ние ще продължим да действаме в защита на израелските цивилни граждани“.
„В града Газа израелците са нанесли удари по две цели, но нито една от тях не е разрушена“, съобщават източници от системата за сигурност в анклава.
Сблъсъците стават ден след като жена от Газа беше убита от израелските сили по време на седмичните протести и сблъсъци по границата.
Здравният министър заяви, че тя е 43-годишна и е третата жена, жертва на сблъсъците, които продължават месеци вече, при които поне 241 палестинци са загинали. При пограничното насилието от петък други 25 палестинци са ранени. От израелска страна се съобщава, че в различни точки по браздата са се събрали общо 13 000 палестинци.
"Протестиращите палят автомобилни гуми и хвърлят блокове, експлозиви и гранати срещу (израелските – бел. AFP) войски покрай защитната ограда в Ивицата Газа,", се казва в съобщението от армията.
Поне по един път на седмицата от март 2018 година, подкрепяни от Хамас, палестинците участват в гневни протести. В последните месеци те позатихнаха, което се приема като неофициално примирие между Израел и Хамас.
Без да има писмено споразумение, Израел позволи на Катар да доставя пари и гориво на правителството на Хамас в Газа, на което трябва да се отговори с относително затишие от палестинска страна. Очакваната помощ от Катар тази седмица не пристигна, спекулира се, че Израел ги е задържал.
Миналият понеделник, ракета, изстреляна от Газа е ударила Израел, което е предизвикало еврейската държава да проведе серия от удари срещу Хамас в палестинския анклав.

Превод и редакция: Ивелина Ватова