Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция „Фокус“)

13 януари 2019 | 00:13

Снимка: АФП

Вашингтон. Демократите се подготвят за съдебна битка, ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение, пише американският вестник The Washington Post.
Демократите от Конгреса интензивно проучват евентуално правно предизвикателство, ако президентът Тръмп обяви национално извънредно положение, за да изгради граничната стена, претърсвайки федерални закони и съдебни прецеденти - включително и скорошен опит на контролирания от републиканците бивш Конгрес да подкопае здравната реформа на Обама.
Подготовката е факт, след като лидерите на двете партии стават все по-убедени, че Тръмп ще обяви национално извънредно положение, като единствения възможен начин да се осигурят милиардите долари, с които той се опитва да построи стената и да сложи край на триседмичното частично закриване на правителството. станало най-дългата в историята на САЩ, пише вестникът.
Тръмп заяви в петък, че "100 процента" има властта да изгради стената - проект, който той преди това е казал, ще бъде финансиран от Мексико - при спешни правомощия, но каза, че "няма да го направи толкова бързо" и ще даде на Конгреса повече време за действие.
Демократите обаче бързо се организираха зад кулисите, за да се защитят срещу евентуално извънредно положение, стъпка, която членовете на двете партии все повече считат за неизбежна.
Докато депутатите и адвокатите на демократите проучват как потенциално да блокират евентуалния ход на президента в съда, според служители в Конгреса, запознати с усилията, сътрудници на председателя на Конгреса Нанси Пелоси и към няколко комисии в Конгреса разработват паралелна стратегия, за да убедят обществеността, че извънредното положение е неоправдано и би навредило на населени места, които са били финансирани по проекти, средствата от които ще отидат за стената.
„Виж, извънредна ситуация не може да бъде всяка ситуация, за която президентът твърди, че е извънредна ситуация,” каза конгресменът Джейми Раскин, член на комисията за съдебната власт и бивш професор по право, който проучва въпроса през последните дни. „Ако Конгресът даде на президента Тръмп червена светлина на неговата гранична стена, той не може да се преструва, че в административния механизъм на управление съществува зелена светлина. Но това е правен въпрос и ние сме готови да го преместим от залите на Конгреса в съда. "
***

Тел Авив/Анкара. Дали Турция ще нахлуе в Североизточна Сирия, анализира израелското англоезично електронно издание The Jerusalem Post
За Израел перспективата за турска инвазия беше и остава въпрос на загриженост. Проиранските иракски шиитски милиции са разположени в близост до границата, граничеща с кюрдската зона. В случай на турско нахлуване от север, бойците на Сирийските демократични сили (СДС), доминирани от кюрдите вероятно ще напуснат южната част на контролираната от тях зона, за да се опитат да спрат турските сили на север. Това би могло да остави пътя отворен за нахлуване на шиитските милиции в богатата на петрол провинция Дейр ал-Зор. От друга страна, сирийските правителствени сили , заедно с милициите, контролирани от Иран, биха могли да проникнат в същата област от западната страна на река Ефрат. И в двата случая резултатът ще бъде драматично разширяване на иранския „сухоземен коридор“, областта на свободата на дейност за Иран и неговите съюзници. Затова Израел е категорично против изоставянето от страна на САЩ на техните кюрдски съюзници и тяхната област на контрол.
По същия начин САЩ и свързаната с тях база в Ат-Танф се намира в района, граничещ с магистралата Багдад-Дамаск. Неговото изоставяне би оставило пътя, отворен от граничния пункт Албу Камал между Ирак и Сирия до провинция Кунейтра, граничещ с Голанските възвишения( т.е директен достъп до израелската граница).
Заради редица причини обаче перспективата за ранно мащабно навлизане на турските сили в Североизточна Сирия сега изглежда по-малко вероятно, отколкото преди няколко седмици.
Първо и най-важното, оттеглянето на САЩ, което само по себе си щеше да направи възможно голямото турско нахлуване, понастоящем изглежда по-малко непосредствено предстоящо. По този въпрос, изглежда, цари някакво объркване, при което различни американски служители казват различни неща.
Тенденцията към хаос на сегашната американска администрация е меч с две остриета. От една страна, тя може да доведе до внезапни очевидни обезпокояващи действия от вида, какъвто решението на президента за предстоящо оттегляне на САЩ трябва да е изглеждал на Турция.
От друга страна, хаотичният подход към създаването на политики означава, че изявленията на президентския пост от този вид не могат непременно да бъдат разглеждани по начин, съпоставим с този към други администрации.
Съветникът по националната сигурност Джон Болтън отиде при Ердоган в Турция тази седмица, след като се направи изявление в Израел, за да обуслови оттеглянето на САЩ с условието Турция да не се прицелва срещу кюрдски сили, които бяха съюзници с американците.
Втората област на загриженост за турския лидер е руската позиция. Русия се превърна в ключов силен посредник между всички страни и елементи, които искат да действат в сирийското пространство (с изключение на САЩ). Москва реши да допусне турското нахлуване в Африн през януари 2018 г., вероятно като част от опита да се привлече Турция от традиционната си западна ориентация.
Изявленията на руските власти през тази седмица обаче показват, че Русия предпочита земите, които понастоящем се управляват от сирийските кюрди, да се върнат под контрола на режима на Асад. Представителят на външното министерство Мария Захарова например, недвусмислено изрази тази позиция. Москва очевидно иска да сложи край възможно най-скоро на сирийската война. Новото противопоставяне между голяма територия в Североизточна Сирия, контролирана от Турция и режима на Асад, не би улеснило това. Ердоган каза в сряда, че ще посети Москва в близко бъдеще, вероятно с намерението да изясни този въпрос.
***
Анкара. Турският вестник „Джумхуриет” публикува анализ от своя колумнист Мустафа Балбай, с интригуващото заглавие: „Или преклони глава, или напусни страната”.

Агенция „Фокус” публикува целия материал – без редакторска намеса:

Най-голямата опасност за една страна е следната: Младежите да търсят бъдещето си по други географски ширини.
По тази тема Турция изживява сериозна ерозия. По принцип ние сме държава, от която се емигрира; държава, която приема мигранти; както и държава, която е маршрут за транзитна миграция. Всяко едно от тях е отделен проблем.
Да отделим внимание обаче на особеностите на днешната ни емиграция от страната. В Анадола има една поговорка: „Двама емигранти са равносилни на един подпален огън”. Толкова са разрушителни последиците и проблемите от това явление.
Взелите решение да напуснат Турция могат да бъдат групирани по различни подбуди и конкретни причини.
Традиционно Турция е напускана с мотива за „един по-лесен начин на живот”.
И днес това е една от най-главните причини. Масовата емиграция в Германия от 60-те години на миналия век е началото на този керван.
В периода около последния военен преврат от 12 септември 1980 година, емигрантската вълна беше заради безопасността на живота и по политически причини.
Днес тази тенденция за емигриране отново е актуална. Заедно с емиграцията заради по-добро образование, става и масово „изтичане на мозъци”. Всяка година поне 90 хиляди младежи напускат Турция заради по-добро образоване и се устройват временно или постоянно в чужбина. За тази цел техните семейства изразходват годишно по 1.5 милиарда долара. По този показател сме на пето място в света.

***
През септември м.г. Статистическият институт на Турция оповести, че в сравнение с предходната година, броят на напусналите страната се е увеличил с 42%. Това моментално предизвика оживени коментари, като се измени самата същност на дискусията по темата. По време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се увеличи не само броят на заминаващите зад граница; нараснаха и причините да се извършва тази емиграция. Чуждестранните медии оценяват и коментират това с многозначителни заглавия, като: „Образованите младежи напускат Турция” и „Заможните прослойки се устройват да живеят зад граница”.
Управляващите се стремят да опровергаят подобни интерпретации; истината обаче е, че има такива причини. Понякога само един пример е достатъчен, за да ви даде идея за какво става дума. Напоследък в основата на притесненията на обществеността е следното: В Турция не остана никаква правна сигурност.
В Анадола има една друга поговорка: „Не се доверявай на своята красотат, достатъчно е да ти се появи една гнойна пъпка; не се доверявай на богатството си, достатъчно е да пламне една искра.”. При днешните условия към това трябва да се добави и следното: „Не се доверявай на свободата си, достатъчно е срещу теб да се появи един донос!”.
Правната сигурност е едно толкова важно разбиране и усещане; тя не само кара хората да бягат зад граница, тя ги кара да изнасят и своите капитали.
Известно е, че по-специално през последните 3 години капитали за милиарди турски лири са изнесени в чужбина. Неслучайно още на 21 април 2018 година президентът Реджеп Тайип Ердоган се закани: „Не можем да простим на онези, които контрабандно изнасят пари зад граница!”.
Май е прав е: Укривай и не плащай данъци вътре в страната, никой нищо няма да ти каже; ако обаче изнасяш пари в чужбина – лошо.
Има и нещо друго: Някои остават в Турция, самите те; но изпращат техните деца да търсят щастието си в чужди държави.
Ако трябва да обобщим всичко това, картинката е следната: Турция се руши и пропада!
Като физическо присъствие хората се изселват в други държави, а в духовно отношение напълно се откъсват от нашата страна; те се отдалечават много силно един от друг като диалог, къса се връзката между тях.
***
Онзи ден разговарях с председателя на Дружеството за общество без насилие Ръза Сюмер и приказката ни достигна до следното обобщение: „Най-важният проблем на Турция е езикът на насилието.”
Дежурният кандидат на ПСР Бинали Йълдъръм (бивш премиер, сегашен председател на Меджлиса, кандидат за кмет на Истанбул на местните избори на 31 март – бел. на „Фокус”), изплю камъчето и резюмира ситуацията в днешна Турция от трибуната на Великото национална събрание на Турция (ВНСТ):
„Преклони глава, гледай си кефа!”
С езика на тази власт това послание се претворява в живота по следния начин:
„Или преклони глава, или напусни страната!”.
***

Вашингтон. През 2017 г. Федералното бюро за разследване (ФБР) е започнало разследване дали американският президент Доналд Тръмп работи в полза на Русия, пише авторитетният американски вестник The New York Times.
Разследването, едновременно контраразузнавателно и криминално , е било започнато, след като президентът уволни директора на ФБР Джеймс Коми през май 2017 г., съобщава вестникът, цитирайки анонимни източници.
Контраразнувателният аспект е бил насочен към това дали Тръмп съзнателно или несъзнателно работи за Москва и дали е заплаха за националната сигурност, пише вестникът. Криминалното разследване е било свързано с уволнението на директора Джеймс Коми.
Разследването на ФБР се превърна в разследване на специалния прокурор Робърт Мюлер относно намесата на Русия в изборите през 2016 г. и евентуално тайно споразумение между неговата кампания и Москва, припомня изданието.
The New York Times пише, че ФБР е подозирала връзки на Тръмп с Русия по време на кампанията през 2016 г.
Но ФБР са отложили започването на разследване, докато президентът уволни Коми, който отказа да сътрудничи на новоизбрания тогава президент и стартира нововъзникващото разследване за връзки с Русия, което сега се ръководи от Мюлер.
Американският президент Доналд Тръмп многократно определя разследването на Мюлер като "лов на вещици" и го разглежда като петно върху легитимността на неговото президентство.