Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

РИА „Новости“: Украински полковник призна липсата на боеспособност на украинската армия

12 януари 2019 | 22:53

Снимка: АФП

Москва/Киев. Святослав Стеценко, полковник от запаса на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), обяви в ефира на телевизионния канал Newsone за небоеспособността на украинската армия, съобщава РИА „Новости“.
Телеканалът определи Стеценко като военен експерт, а званието му бе съобщено по-рано от украинския портал "Обозреватель".
Според Стеценко Киев е готов да защитава собствената си територия само на думи. Той припомнил, че Украйна не се готви да въведе войска в Крим, който тя смята за „окупиран“ полуостров.
Това е реакцията на полковника на думите на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Александър Турчинов и на военния министър на Украйна Степан Полторак, които са говорили за планове на Киев да изпрати военни кораби в Керченския проток. По негово мнение, подобни заявления целят да повишат рейтинга на президента на страната Петро Порошенко.
Стеценко е изтъкнал, че с Полторак живеят в „различни Украйни“.
Накратко, той е отбелязал, че декларираните от Киев възможности на армията не съответстват на действителността.
По-рано съветникът на Порошенко Юрий Бирюков обяви, че Киев ще продължи да изпраща свои кораби в Керченския проток, „независимо дали това се нрави или не на руснаците“. В отговор депутатът от Държавния съвет на Република Крим Владислав Ганжара се усъмни, че на украинския флот е останало нещо, което да изпраща, и е подчертал, че украинските моряци са демобилизирани от предишната провокация на Киев.
Превод и редакция: Ивелина Ватова