ПловдивВИЖ ВСИЧКИ

От 1 февруари започват номинациите в БСП за кандидати в евроизборите (ОБЗОР)

12 януари 2019 | 20:38

Снимка: БСП

София. От 1 февруари започват номинациите за кандидати за листата на БСП за евроизборите. В средата на март трябва да е ясен водачът на евролистата, а през април цялата листа. Новината съобщи заместник-председателят на БСП Деница Златева пред журналисти преди първото за годината заседание на Националния съвет на БСП, който разгледа платформата на партията за предстоящия вот за членове на Европейския парламент. Златева подчерта, че БСП ще е първата партия, която ще приеме предизборната си програма за евроизборите. „БСП ще се бори за Европа, която намалява социалните, регионалните и икономическите неравенства“, заяви Златева.
Освен с платформата Пленумът се занимаваше с отчета на евродепутатите от БСП за изминалия мандат. Пред журналисти президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев коментира, че в последния месец има три неща, които сами по себе си са сериозни успехи за българските евродепутати от БСП. Сред успехите той изтъкна постигнатото по пакета „Макрон, подчертавайки, че по него евродепутатите от БСП в Транспортна комисия са постигнали нещо, което правителството не е могло. По думите му друг успех е обновената позиция на ЕП за пълноправно членство на България в Шенген по всички граници, както и докладът за европейския орган по труда.
С пълно единодушие Националният съвет прие и проекта „Визия за България“. Проектът доби популярност в обществото след 21 юли 2018 г., когато бе представен в НДК. След представянето на проекта БСП започна широко обществено обсъждане в цялата страна, а към декември обобщи предложенията и идеите на хората. „По проекта „Визия за България" бяха проведени 571 срещи, от тях 353 срещи в страната, с 45 браншови, граждански и синдикални организации. Предложенията, които бяха получени за този период са 924. В резултат от това „Визия за България" е допълнена и променена. Тя съдържа 3 глави - демографска криза и семейство; държава и гражданско общество; икономическо развитие", каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред Пленума. Сред допълненията в документа са развитието на регионите и позицията на БСП против Истанбулската конвенция са част от допълненията във „Визия за България“.
Подготовката за конгреса бе залегнала в точка четвърта в дневния ред на Националния съвет на БСП. Пленумът начерта ориентировъчна програма и регламент на четвъртото заседание на 49-ия конгрес на 26 януари, както и проектосъстав на Комисията по подготовка на визията и на Комисията по подготовката на предизборната платформа. Решението за свикване на конгреса бе взето на предходно заседание на Националния съвет на партията, което се проведе на 11 ноември. Тогава Пленумът утвърди мястото и часа, както и дневния ред на четвъртото заседание на 49-тия конгрес. Най-висшият форум на партията е насрочен за 10.00 часа в зала 3 на НДК. Програмата на конгреса включва политически доклад на лидера на БСП Корнелия Нинова „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП", проекта „Визия за България“, отчет на евродепутатите и предизборната платформа за евроизборите, които бяха утвърдени като документи на първото за годината заседание на Пленума.
Деница КИТАНОВА