БлагоевградВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Светослав Димитров, ветеринарен лекар: Половин час разходка е напълно достатъчна на кучето през студените януарски дни

12 януари 2019 | 20:23

Снимка: pixabay.com

Благоевград. Половин час разходка е напълно достатъчна на кучето през студените януарски дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Светослав Димитров, ветеринарен лекар. По думите му времето за разходка зависи най-вече от породата и големината на животното. „На малките кучета им е необходима доста по-кратка разходка, а при студеното време трийсетминутна разхода е достатъчно и за по-едрите породи, въпреки че те имат нужда от повече движение и време, за да си изразходват енергията“, посочи д-р Димитров. Той отбеляза, че най-честите последствия от измръзване са локални увреждания на кожата. „На второ място са проблемите, свързани с дихателната система, като студеният климат предразполага за развитие на белодробни усложнения“, коментира специалистът.
Той допълни, че са характерни стомашно-чревните неразположения вследствие на настинка. „Важно е да се обърне внимание навреме, защото при измръзване се наблюдават външните белези, а и промяна в общото състояние на животното“, добави д-р Светослав Димитров. Той съобщи, че най-често това е състояние на угнетеност, летаргия, треперене и отказ от храна. „Това са признаци, които ни показват, че има нещо нередно и, ако собственикът не успее да помогне, е необходима консултация с ветеринар. Лечението може да бъде загряване, антибиотично или венозно прилагане на затоплени разтвори“, заяви ветеринарният лекар. Д-р Светослав Димитров допълни, че ако се обърне внимание навреме, прогнозата е благоприятна и шансовете са доста добри, като понякога може да има загубена опашка или измръзнала част на ухо, но все пак животното ще остане живо.
Денис НИКИФОРОВ