БургасВИЖ ВСИЧКИ

Бургас: Регионалната инспекция по околната среда и водите е проверила сигнал за незаконно строителство на плаж "Иракли"

12 януари 2019 | 19:22

Снимка: Министерство на туризма

Бургас. Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас е извършила незабавна проверка по повод медийна публикация за строителство на плаж „Иракли“. Това съобщиха от РИОСВ-Бургас. Констатирано е, че обектите, които са цитирани в публикацията, граничат с морски плаж „Вая“ в землището на село Емона, община Несебър. Мястото е популярно като плаж „Иракли“, но в действителност плажът „Иракли“ се намира на юг от плаж „Вая“.
Строителството засяга частни имоти в местността "Кладери" в землището на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. Дейностите по строителство са част от съгласуваното инвестиционно предложение, одобрено с Решение № БС-10-6/11.08.2011 г.
През 2013 г. директорът на РИОСВ-Бургас е наложил принудителна административна мярка за спиране на строителството заради отклонение в строителните параметри, като е издал заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта е обжалвана в Административен съд - Бургас и е отменена. С Решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се е произнесъл в полза на инвеститора. След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството.