БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Сител“(Македония): Договорът от Преспа влиза в гръцкия парламент след около 10 дни

12 януари 2019 | 18:30

Снимка: АФП

Атина. Споразумението от Преспа ще влезе в гръцкия парламент в рамките на седем до десет дни, прогнозират медиите в Атина, цитирани от македонския телевизионен канал “Сител“.
Очаква се споразумението да бъде ратифицирано без никакви проблеми. Почти всички анализи в гръцките вестници сочат, че премиерът Алексис Ципрас вече е осигурил необходимото мнозинство от 151 депутати. Според „То Вима” групата на депутатите, които ще гласуват за споразумението, ще бъдат включени част от депутатите от партията „Независими гърци“, както и депутати от опозиционната партия „То Потами“.
„Прототема“ прогнозира, че раздялата между Ципрас и неговия коалиционен партньор Панос Каменос ще се случи по-рано.
Срещата между тях двамата е насрочена за понеделник. Гръцките анализатори смятат, че е възможно част от депутатите на Каменос да гласуват положително на вота за доверие на правителството следващата седмица в атинския парламент.
Медиите са съгласи, че в целия процес Ципрас ще излезе като победител, а партньорът му Каменос като губещ, който определено ще напусне историята. Но сред коментаторите цари единодушие , че в дългосрочен план тези бурни събития на гръцката политическа сцена ще доведат до предсрочни парламентарни избори през април или май, на които Ципрас ще плати крайната цена. Бившият ръководител на гръцката дипломация Евангелос Венизелос, който обвини гръцкия премиер в привличане на депутати от по-малки партии, което, както той каза, е без стойност и традиция, и с крайната цел за разширяване на подкрепата, което според него е без демократична легитимност .
Основната тема в медиите са заплахи по телефона и чрез SMS, срещу точно тези в парламента, за които се смята, че гласуват за договора. Гръцкото правителство оцени това като терористичен акт, насочен срещу депутатите, организиран от Нова Демокрация и със знанието на лидера Кириакос Мицотакис.
Междувременно, за следващата седмица, на 20 януари, в Атина се предвижда протест срещу Договора за Преспа. Демонстрациите се организират от "Комитета за борба за Македония", който се състои от 4 организации, две от които са от гръцката диаспора.

Превод и редакция: Юлиян Марков