Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

AFP: „Жълтите жилетки“ протестират за девети път

12 януари 2019 | 15:59

Снимка: АФП

Париж. Хиляди антиправителствени демонстранти излязоха в градовете на Франция в събота в нов кръг от протести на "жълтите жилетки" срещу президента Еманюел Макрон, когото обвиняват в игнориране на тежкото положение на милиони хора, предава AFP.
Длъжностните лица обещаха нулева толерантност към насилието, което помрачи ежеседмичните протести, откакто те започнаха преди два месеца, разполагайки около 80 000 представители на силите за сигурност в цялата страна.
В Париж, епицентър на сблъсъци на улицата и вандализъм, 5 000 полицаи за борба с безредиците са мобилизирани със специализирано оборудване и техника, за да изолират площад „Конкорд“.
Стотици полицаи са изпратени на Шанз-Елизе, където банки, бижутерийни магазини и други магазини са защитили витрините в очакване на погроми и насилие.
И все пак много кафенета и търговци на емблематичната улица остават отворени, информира агенцията.
Бизнесът понесе тежък удар от началото на протестите през ноември, като загуби милиони евро от коледните приходи, тъй като много туристи и потенциални клиенти се отказаха заради протестите.
След леко затихване по време на празниците, протестите се очакваше да се засилят в събота, надминавайки приблизително 50-те хиляди които протестираха миналия уикенд.

Превод и редакция: Юлиян Марков