БлагоевградВИЖ ВСИЧКИ

Двама души загинаха при лавина в Пирин (ОБЗОР)

11 януари 2019 | 21:07

Снимка:

София. Двама сноубордисти бяха затрупани от лавина в западните склонове на вр. „Тодорка“ в Пирин. След проведена спасителна акция от екипи на ПСС бяха открити телата на двамата мъже. От Спасителната служба поясниха, че двамата любители на екстремните зимни спортове са предизвикали свличането на лавината, като така са попаднали под огромната снежна маса. Мъжете са били добре екипирани. За „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров коментира, че сноубордистите не са спазили правилата за безопасност в планината, търсели са емоция и адреналин. „Излизат извън урегулираните писти за каране, влизат вътре, повличат лавината и тя ги затрупва“, коментира Христо Григоров.
Втори случай с туристи, но този път завършил благополучно, бе регистриран отново в Пирин няколко часа след първия. Сигналът е за пет изгубили се деца, които са се спускали по улеите в района на хижа Демяница. Григоров разказа, че децата, спускай си се от връх Тодорка, са излезли извън очертанията на пистите за каране и са навлезли в изключително опасен дол. „Спасяването им бе изключително рисково за живота на планинските спасители, които са успели да ги извадят от този дол“, обясни Христо Григоров. Децата са били транспортирани с шейни за преглед. „Достатъчно даваме жертви от хората по пътищата – нека да бъдем внимателни и отговорни в планината. Трябва да се съобразяваме с указанията и да не надценяваме себе си“, призова Григоров.
Въпреки многократните предупреждения на ПСС, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина.
Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, ПСС при БЧК призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.
Планинската спасителна служба при БЧК ще оказва помощ при подаден сигнал на тел 112, респективно - в Централния денонощен пост на ПСС при БЧК на тел. 1470 и 9632000.