Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: България разследва продажбата на либийски танкер

11 януари 2019 | 16:16

Снимка: АФП

Бургас. Прокуратурата в България е започнала в петък разследване на предполагаемата незаконна продажба на либийски петролен танкер, след като Либия разпореди запор на български кораби , които влизат в нейните пристанища като ответна мярка, предава AFP.
"Регионалната прокуратура в Бургас започна разследване срещу частен съдия-изпълнител за (...) превишаване на неговите правомощия по дело, свързано с незаконна промяна на собствеността на танкер", се казва в изявление на прокуратурата.
Проверката е последвана от протест на адвокати, действащи от името на държавната либийска национална морска транспортна компания, която притежава кораба "Бадр", се казва в изявлението.
Танкерът за суров петрол с вместимост 61 000 тона първоначално бе задържан от българските морски власти в черноморското пристанище Бургас през ноември 2017 г., след като българска компания го заяви като обезпечение за дълг от 9,2 милиона долара (7,9 милиона евро) от 1989 година.
Либия твърди, че претенциите се основават на фалшиви документи.
Дружеството, което претендира за дълга, е поискало да бъде продаден танкерът, но продажбата е спряна от Окръжния съд в Бургас.
Съдилищата на по-висока инстанция също са постановили съдебни решения, с които се разпорежда освобождаването на кораба.


Превод и редакция: Юлиян Марков