СофияВИЖ ВСИЧКИ

Дончо Барбалов временно ще изпълнява длъжността зам.-кмет на София по направление транспорт (ОБЗОР)

06 декември 2018 | 20:11

Снимка:

София. Дончо Барбалов е новият временно изпълняващ длъжността зам.-кмет на София по направление Транспорт и транспортни комуникации“. Това стана ясно на редовното заседание на Столичния общински съвет. Барбалов наследява поста, след оставката на Евгени Крусев. Крусев освободи поста след като беше призован от Прокуратурата като обвиняем по проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. На 5 декември главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че разследването срещу Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки и по-конкретно с поръчката за шумо и виброизолиращи подложки на обекти. Новият временно изпълняващ длъжността зам.-кмет по транспорт Дончо Барбалов е зам.-кмет по направление „Финанси и стопанска дейност” и временно изпълняващ длъжността заместник-кмет по направление „Столично общинско здравеопазване”. В отговор на журналистически запитвания, не стават ли твърде много поетите от него ангажименти, той отговори, че работата е много, но няма притеснения, защото Столична община разполага с добри екипи, които вършат активно работата си и постигат успехи по всички направления. „Това което имам като поставена задача номер едно е да възстановим движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев“. Трябва да подготвим и бюджета за 2019 г., в който транспортът също има големи инвестиции“, заяви той. Барбалов уточни, че решението за назначаването му на поста е на кмета на София. Относно новите раздели на трамвайната линия на ул. „Граф Игнатиев“ той коментира: „Още днес ще отида на място със строителната фирма и надзора да обсъдим, докъде са стигнали дейностите и какво може да се направи оттук нататък“.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази надежда Прокуратурата да си свърши възможно най-бързо работата по разследването на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, за да бъдат изяснени отговорностите. Тя посочи, че Дончо Барбалов е работил с Евгени Крусев. Според нея Барбалов може да се справи добре с длъжността зам.-кмет по транспорта. По повод предложението на лидера на БСП- София Калоян Паргов кметът Фандъкова да поеме отговорността за транспортните въпроси и тя да бъде ръководител на сектора, тя каза: „Нека Калоян Паргов има търпението да се яви на избори и да спечели, тогава да кадрува в Столична община“. От своя страна Калоян Паргов заяви: „10 години трима зам.-кметове по транспорт спукаха гума, по една и съща причина, очевидно кадровата политика не е толкова добра“. Според него отговорността за дадено действие и бездействие се носи в първо лице единствено число от кмета на общината. „Дори и да превъзложи на някой от заместник-кметовете или на друго лице да изпълнява определени функции, първостепенният разпоредител в общината, какъвто е кметът, не се освобождава от отговорност”, обяви Паргов. Относно новоназначения зам.-кмет, той коментира: „Г-н Барбалов се превръща в многоръкия Шива. В едната си ръка държи болница, в другата пари, а в третата - трамвайче. Надявам се, че г-жа Фандъкова ще преосмисли това решение, да постъпи мъжки и да поеме ресора „Транспорт“, както ресора „Сигурност“, заяви лидерът на БСП- София. Според Милка Христова, зам.-председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, оставката на Евгени Крусев е била принудително дадена, и то неочаквано. „Честно казано не знам защо ръководството на Столична община постъпи така. Защо отлага едно решение два месеца, при положение, че то беше предизвестено? В момента, когато стана ясно, че е опорочена обществената поръчка, крайният резултат беше ясен“, посочи тя. “Загубихме два месеца в търсене на оправдания, режим на обяснения, търсене на различни административни санкции. Според мен бързината и експедитивността, с която трябва да се решават подобни проблеми, е ключът към успеха“, обяви Милка Христова.
Обновяването на ул. „Граф Игнатиев“ започна през май и включва подмяна на настилката, осветлението и релсовия път. За това качествено ли се ремонтира главната столична улица се заговори в началото на октомври. Общинските съветници от БСП- София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Имаше и протест пред сградата на Столична община с искане кметът да освободи поста заради некачествени ремонти. В отговор общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че истеричните ситуации, които БСП създават около ремонта, са сценарий за предизборна кампания. Йорданка Фандъкова наложи санкция от 100 хил. лева на фирмата, която осъществява строителния надзор. В края на октомври стана ясно, че Прокуратурата ще провери ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Изпълнител е „Джи Пи Груп“, която е разследвана от държавата за злоупотреба с евросредства. Компанията прекрати участието си в други поръчки на Столична община. През ноември от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обявиха, че също проверяват ремонта на столичната улица. Проверката на регионалното министерство е по сигнал на гражданската организация „Спаси София“.
Агенция „Фокус“ припомня: Евгени Крусев е вторият зам.-кмет с направление транспорт, който подава оставка. На 22 април 2016 година оставка подаде и Любомир Христов. Оставката му и тази на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева бяха поискани лично от премиера Бойко Борисов. Повод двамата да се оттеглят беше обществена поръчка за доставка и монтаж на 60 навеса на спирки на градския транспорт. Търгът по обществената поръчка беше обявен от Центъра за градска мобилност и спечелен от фирма на съпруга на Коцева.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Свързани новини