Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Korea Herald: Военните на Сеул твърдят, че отдавна наблюдават „нерегистрирана“ ракетна база на Северна Корея

06 декември 2018 | 19:22

Снимка: АФП

Сеул. Южнокорейските военни разкриха, че Сеул и Вашингтон отдавна наблюдават севернокорейска ракетна база, която медиите в САЩ описаха като „нерегистрирано“ съоръжение, от което може да бъдат изстреляни балистични ракети с далечен обхват, съобщава местното англоезично издание Korea Herald.
Позовавайки се на сателитни изображения и анализи от частен мозъчен тръст, CNN съобщи в сряда, че ракетната база Йенджео-дон и близко разположени съоръжения, за които не е било известно до този момент, остават остават активни и непрекъснато биват модернизирани.
Южнокорейското правителство, което отхвърли съобщенията в американските медии като „нищо ново", заяви, че въпросната ракетна база отдавна е в списъка за наблюдение на южнокорейските и американските военни.
„Това е една от основните съоръжения на Северна Корея, което военните на Сеул наблюдават в координация със силите на САЩ. Но не е подходящо публично да обсъждаме характера на съоръжението", уточни говорител на южнокорейската армия.
Според служители на разузнаването в Южна Корея, Пхенян е разположил базата в граничен град близо до Китай. Предполага се, че на нея са правени изпитания на ракети със среден обсег.
CNN съобщи, че макар ракетната база отдавна да е известна на американските разузнавателни агенции и анализатори, сателитни изображения показват строителството на ново съоръжение само на километри от по-стария обект, който досега не е бил публично идентифициран. Според експерти, цитирани от американския новинарски канал, Северна Корея е построила изключително голямо подземно съоръжение през 2017 г. и от август 2018 г. то все още е в процес на изграждане.

Превод и редакция: Тереза Герова