Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

05 декември 2018 | 00:01

Снимка: АФП

Продължава отзвукът от договореното търговско примирие между САЩ и Китай. Смъртта на вицеадмирал Скот Стирни, около която още има множество неясноти също е сред темите на американската преса. Предстоящите избори в Украйна са централна тема за украинските вестници, Турските медии коментират вероятното оттегляне на Япония от строежа на АЕЦ на брега на Черно море в Турция.

***
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник се обяви за „Човек на митата“ и подчерта, че няма да се поколебае да увеличи ставките върху китайските стоки, ако Пекин не се съгласи да промени коренно своите търговски практики, пише онлайн изданието на вестник The Hill.
Но в същото време американският лидер намекна за възможността 90-дневното примирие, договорено миналата седмица с китайския президент Си Дзинпин, да бъде удължено, ако двете страни направят прогрес към постигането на споразумение, отбелязва изданието.
„Президентът Си и аз искаме да се постигне сделка и вероятно това ще се случи. Но ако това не стане, запомнете, аз съм Човек на митата“, написа Тръмп в „Туитър“.
Съгласно споразумението, САЩ замразяват увеличаването на вносните ставки върху китайските стоки, докато двете страни не се споразумеят за по-широка търговска сделка, но Тръмп сигнализира, че ще реализира плановете си да увеличи митата от 10 на 25% върху китайски стоки на стойност 250 милиарда долара, ако преговорите се провалят.
„Когато хора от различни страни идват да разграбват огромното богатство на нашата страна, аз искам те да плащат за привилегията да го правят“, продължи президентът. „Това винаги ще е най-добрият начин да максимизираме нашата икономическа мощ. В момента правим милиарди долара от мита. Да направим Америка богата отново“.
В същото време Тръмп намекна, че Китай може да получи повече време да намали своите ставки върху вносните американски стоки, да намали търговските бариери и да се справи с други неща, които дразнят САЩ, ако направят жестове на добра воля, като например, да купуват повече американски продукти.
„Преговорите с Китай вече започнаха. Ако не ги удължим, те ще завършат след 90 дни, считано от деня на нашата прекрасна и много топла вечеря с президента Си в Аржентина“, написа държавният глава в „Туитър“. „Китай трябва незабавно да започне да купува повече селскостопанска продукция“.
Решението на Тръмп да паузира търговската война с Китай на срещата на Г-20 миналата седмица е повлияло добре на финансовите пазари, отбелязва The Hill, като констатира, че все още има много неизвестни за това, какво всъщност са се разбрали Тръмп и Си в Буенос Айрес.
Длъжностните лица в Белия Дом, например, изпращаха противоречащи си сигнали в понеделник, за това, дали Китай се е съгласил да намали митата върху американските автомобили, както заяви американският президент в деня след форума, посочва изданието.
Директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлов е казал, че Пекин се е съгласил да ги намали, но е добавил, че „никакво конкретно споразумение“ за нивата на ставките, или графика на намаляването им, не е постигнато. Съветникът на Белия Дом по търговията Питър Наваро по-рано не е потвърдил дали изобщо има такава договорка.
По думите на Кудлов, САЩ очакват „незабавни“ действия от Китай във връзка с проблемните за Вашингтон въпроси, като например принудителното прехвърляне на технологии, предполагаемата кражба на интелектуална собственост и кибератаките, за да се отвори пътя към по-широко споразумение.
Както пише The Hill, помощникът е причинил моментно объркване в понеделник, когато е заявил, че 90-дневното примирие трябва да започне на 1 януари, а не на 1 декември. Белият Дом го е поправил няколко часа по-късно.
Тръмп е назначил търговският представител на САЩ Робърт Лайтизър, прочут антикитайски ястреб, както го определя вестникът, да води преговорите, пренебрегвайки министъра на финансите Стивън Мнучин, който е привърженик на свободната търговия и който отговаря за търговските връзки между САЩ и Китай.
Президентът е написал в „Туитър“, че Лайтизър „ще работи в тясно съдействие“ с Мнучин, Кудлов, Наваро и министъра на търговията Уилбър Рос.
***

Манама. Вицеадмирал Джим Малой, заместник-командващ на военноморските операции, отговарящ за операциите, планирането и стратегията, от тази седмица поема командването на военноморската мисия на САЩ в Близкия Изток, съобщават вишестоящи моряци в Бахрейн. Това се случва във връзка с внезапната смърт на тризведен адмирал, съобщава американското военно издание Stars and Stripes.
Вицеадмирал Скот Стирни, който беше начело на Централното командване на ВМС на САЩ и 5-и флот*, беше открит мъртъв в дома си в Бахрейн, в събота. Планиран е частна погребална церемония в базата на американските ВМС в страната, са съобщили източници на изданието в понеделник. Те, обаче, са отказали да коментират твърденията на CBS News и USNI News, които са цитирали неназован източник, че със сигурност Стирни се е самоубил.
Докато смъртта на командващият все още се разследва, началникът на военноморските операции адмирал Джон Ричардсън заяви, че няма подозрения за извършено престъпление, отбелязва изданието.
Както пише вестникът, Ричардсън назначил Малой, който вече е на път към Бахрейн, много скоро след смъртта на Стиърни, временно да поеме командване.

*(NAVCENT – елемент от Централното командване на САЩ (USCENTCOM). Районът на отговорностите му включва Червено море, Оманския залив, Персийския залив и Арабско море. В състава му е 5-и флот на САЩ и няколко подчинени оперативни съединения, включително Оперативно съединение 150, 158 и други. Регионът включва няколко невралгични морски точки, като Ормузкия пролив, Суецкия канал, пролива Баб ал Мандеб и южния нос на Йемен)
***

Киев. Само открита въоръжена агресия на Русия може да попречи на провеждането на президентските избори в Украйна, заяви президентът на страната Петро Порошенко по време на среща със студенти в Ивано-Франковск, пише онлайн изданието на вестник „Украинская правда“.
Той поясни, че с атаката срещу украинските военни катери „Москва демонстрира, че е преминала към нов етап на ескалация на ситуацията в акваторията на Азовско море – става дума за окупация на Азовско море и Керченския пролив“.
Отчитайки заплахите, се е наложило да бъде въведено военно положение в 10 области и във вътрешните води на Украйна, но това решения има „изключително превантивен характер. То ще позволи украинците да бъдат защитени и конкретно, да бъдат защитени законодателно воините, за да могат те да защитят държавата, продължи с обясненията украинският президент.
„Няма да нарушим нито една свобода“, обеща Порошенко, опровергавайки слуховете „на руската пропаганда“ за прекъсване на транспортните съобщения или комендантски час.
Порошенко увери, че няма да позволи на Русия да направи същото, както с Абхазия и Южна Осветия, където Москва е дала на тамошните граждани руско гражданство, а след това е въвела войска, за да ги защитят. „Те искат да направят същото и с нас, но Украйна няма да им даде да го направят“, категоричен е той.
„Много се надяваха (в Кремъл) да отложат президентските избори (в Украйна). А защо? От това ще спечели само един човек и името на този човек е (президентът на Русия Владимир) Путин“, добави Порошенко.
„По моя молба Върховната рада внесе предложение за назначаване на датата за изборите – 31 март. И аз, като президент, гарантирам, че президентските избори ще се състоят именно на тази дата. Единственото, което може да попречи на това е открита въоръжена наземна агресия на Русия, страната-агресор. Тогава ще защитим държавата“, обеща още украинският президент.
Той напомни, че предлага даже да се разрешат местните избори по време на военното положение.
Освен това Порошенко каза: „По руската телевизия (тя е забранена в Украйна – бел. „Фокус“) имаше сюжети, че в украинските магазини е изчезнала солта и трябва бързо да се купуват сол и кибрити. Трябваше да отида в бившия Артьомовск, сега Бахмут, за да покажа планините сол и да кажа, че вече добитата ще стигне за 2500 години военно положение. А и на руснаците ще можем да дадем“.
Той отбеляза, че е определена датата за събора, на който ще бъде избран предстоятел на Украинската православна църква-Киевска патриаршия и това е последната стъпка към обединението на украинската православна община.
„И когато за защитата на Руската православна църква в Украйна те накрая нарекоха нещата със собствените им имена и свикаха Съвета за сигурност на Руската Федерация и обмисляха, ‚какво ще правим с този Порошенко... Нищо не можете да направите. Защото съдбата на Украйна най-накрая ще се решава от украинския народ, а не от император от Москва. Дойде вашето време“, заяви украинският президент.
Той констатира, че „ситуацията е трудна и заплахата от страна на Русия расте“ и подчерта, че „ние създадохме армия, която е способна да спре агресора“. В заключение Порошенко каза на студентите: „Желая на всички ви мир. Но не мир чрез капитулация, а мир чрез победа“.
***

Токио/Анкара. Япония се подготвя да се откаже от изграждането на втората АЕЦ в Турция в района на черноморското пристанище Синоп, пише вестник „Джумхуриет”. Причините за подобно намерение са задължителните по-високи стандарти за сигурност в самата Япония, както и сривът на турската лира. Всичко това повишава неимоверно много стойността на проекта. По първоначални преценки става въпрос за двойно по-скъпа евентуална бъдеща АЕЦ-Синоп – близо 5 трилиона японски йени (около 44 млрд. ЩД).
При това положение първостепенният инвеститор Mitsubishi Heavy Industries и останалите съдружници се затрудняват да продължат проекта. Една от основните причини за оскъпяването на проекта са именно завишените задължителни изисквания на стандартите за сигурност след катастрофата в АЕЦ Фукушима от 2011 година.
Преди време японско-френски консорциум се договори за строителство на втора АЕЦ в Турция в района на Синоп. Проектът се разглеждаше като пилотна инициатива вътре в Япония в областта на „износа на инфраструктура”. В самата Турция в района на бъдещата АЕЦ в Синоп бяха изсечени 650 хиляди дървета, посочва още „Джумхуриет”.