Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

13 ноември 2018 | 00:01

Снимка: АФП

Продължават коментарите в световните медии за казаните и премълчаните истини по време на тържествата, посветени на 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж. Появиха се спекулации за нов опит на Хилари Клинтън да се състезава за президентския пост на предстоящите избори през 2020 година в САЩ. Израелските медии пишат за поредното обостряне на израело-палестинския конфликт.

***
Вашингтон/Париж. Церемониите в Париж за отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война се превърнаха в поредно европейско неудобство за президента на САЩ Тръмп, който пристигна във френската столица още в петък. Посещението му можеше да бъде добра възможност за изграждане на мостове с традиционните съюзници на Вашингтон, но вместо това Тръмп подчерта, че различията между САЩ и европейските партньори се задълбочават, коментират в редакцията на водещото американско издание The Washington Post.
Тръмп успя да предизвика скандал още преди кацането си на летището в Париж, като нападна френския президент Еманюел Макрон заради коментарите му по въпросите на международната сигурност.
В събота Тръмп отказва да посети американското гробище в департамента Ен, където са погребани войници, загинали в битката при Бело Ууд в периода 1-26 юни 1918 г. Причината за отсъствието му е... дъжд. Това решение предизвиква възмущение сред и от двете страни на океана, които заявиха единодушно, че лошото време не е основателна причина лидерът на Белия дом да пренебрегва своите задължения. Множество други лидери, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, не се изплашиха от природните условия и отдадоха почит на падналите.
„На Западния фронт е валяло непрекъснато. Слава богу, това не е отказало смелите ни герои да изпълняват задълженията си“, написа британският депутат Тобиъс Елууед в социалната мрежа „Туитър“.
В неделя Тръмп, както и руският президент Владимир Путин, пропуснаха марша през Шанз-Елизе до Триумфалната арка, на която присъстваха десетки държавни глави. Наблюдателната преса не пропусна този символичен момент и го отбеляза в коментарите си. И тогава Макрон, който стоеше на знаменития паметник, изобличи лозунга на Тръмп „Америка на първо място“.
«Старите демони отново надигат глава. Новите идеологии манипулират религиите и историята заплашва да повтори трагедиите от миналото. Нека отново обещаем да запазим мира като първи и най-важен приоритет, защото знаем на каква е цената му.
Национализмът е предателство на патриотизма. Като поставим нашите собствени интереси на първо място и пренебрегваме другите, унищожаваме това, което е най-скъпо за хората, което ги държи живи: техните морални ценности", бяха думите, които Макрон отправи към присъстващите.
Приятелството, което преди това съществуваше между Тръмп и неговия френски колега, отдавна е угаснало, въпреки размяната на няколко учтиви туйтове този уикенд. Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение за климата и от сделката за ядрената програма на Иран, като пренебрегна опитите на Макрон да го убеди да не го прави. Той приветства укрепването на десните популисти в европейските страни, включително Франция, където те се конкурират с Макрон. Междувременно френският президент съзнателно действа като противник на Тръмп.
„Струва ми се, че Макрон е изгубил всички илюзии по отношение на Тръмп и че с ласкателство ще успее да получи отстъпки от него. Но той не се решава да му даде рязък отказ, защото не е сигурен в реакцията на американския президент. Това е предпазлив реализъм“, коментира Томас Райт от Института „Брукингс“.
В интервю за CNN Макрон заяви, че в никакъв случай не може да се определи като глобалист от карикатура, водещ луксозен начин на живот, както го представят Тръмп и неговите крайнодесни колеги от Европа. Макрон се нарече прагматичен интернационалист, осъзнаващ общите предизвикателства, пред които са изправени световните лидери.
„Бих нарекъл себе си патриот. Наистина вярвам, че нашият народ е много важен и че французите са различни от германците ... Но аз не съм националист ", увери френският президент. „Аз твърдо вярвам в сътрудничеството между различните нации, смятам, че такова сътрудничество е полезно за всички, докато националистите понякога действат въз основа на принципа на едностранчивост и закона за най-силния, който не одобрявам. Очевидно това е разликата", обясни лидерът на Париж.
Тези вярвания се споделят от германския канцлер Ангела Меркел, която според мнозина е най-важната фигура сред европейските лидери, въпреки че нейната водеща роля в края на кариерата й явно е отслабена. „Лесно е да унищожиш институциите, но да ги построиш е изключително трудно", каза Меркел в речта си в неделя, като отново говори за защита на световния ред, създаден след края на Втората световна война и който гарантира десетилетия на мир и просперитет в Европа.
В събота Макрон и Меркел посетиха Компиен, където е подписано примирието за края на Първата световна война. На същото място през 1940 г. Хитлер принуждава Франция да се предаде. В Компиен, символ на победа и поражение за двете страни, Макрон и Меркел призоваха за единство.
Но тази емоционална сцена не отразява настоящата ситуация. Подобно на Макрон, Меркел предупреждава Европа за необходимостта от укрепване на колективната защита в контекста на ненадеждността на САЩ. И двамата лидери обаче ще бъдат изправени пред сериозни политически препятствия на вътрешния фронт.
***

Париж. Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война, пише китайското англоезично издание Global Times.
Неделята в която се отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война бе белязана от репортажи за речта на американския президент в дъжда на американско военно гробище край Париж. Малко медии писаха за това, че войната произтича от конкуренцията за хегемония и колонии. Много от продължаващите регионални конфликти и сблъсъци днес все още могат да бъдат проследени до този период на колониализъм.
Но поне медиите по целия свят отбелязаха едно нещо - нарастващите различия в западния свят на фона на показното единство по време на церемониите в неделя в Париж.
"Патриотизмът е точно противоположен на национализма", каза френският президент Еманюел Макрон в своето изказване: "Национализмът е предателство на патриотизма." Като казваме "Нашите интереси са на първо място, кой се интересува от другите", изтриваме това, което дава живот на нацията, което я прави велика и е от съществено значение: нейните морални ценности ". Това очевидно е намек към американския президент Доналд Тръмп.
Макрон е прав за повдигането на въпроса за национализма, защото както Първата световна война, така и Втората световна война бяха възпламеними от екстремни национализъм, расизъм и популизъм. Именно поради единството, отговорността и сътрудничеството на останалия свят, които също се интересуват от интересите на развиващите се страни и приветстваха участието на развиващите се страни, човечеството успява да сложи край на двете войни.
По ирония на съдбата, когато Западът отбелязва Първата световна война, единството, отговорността и сътрудничеството са трудни за намиране. САЩ, които навремето предвождаха Запада и помогнаха за решаването на изхода на две световни войни, сега изоставят ценностите на това единство .
Въпреки че Макрон говори за това, как да се действа с унилатерализма на САЩ и как да се преодолеят различията в западния свят, все още остава без отговор.
Разочарован от време на време от Вашингтон, ЕС започна да търси нови стратегически инициативи. Блокът съобщи, че е учреден инструмент със специална цел да заобиколи американските санкции срещу Иран, за да защити търговията на Европа с Техеран и очаква да изгради своя армия, за да намали зависимостта си от САЩ за отбрана, което Тръмп нарече"много обидно".
Участието и консултациите с развиващите се страни за опазване на световния мир изглежда не са от полза за Запада. Дали западните страни черпят поуки от преди 100 години, се питат от изданието.
***

Вашингтон. Хилари Клинтън ще се състезава за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2020 г., съобщава американското издание Washington Examiner.
Марк Пен, изследовател и старши съветник на бившия президент Бил Клинтън и на бившия държавен секретар Хилари Клинтън от 1995-2008 г., и Андрю Щайн, бивша фигура на Демократическата партия в Манхатън и председател на Съвета на Ню Йорк, написаха съавторска статия, в която увериха, че „две зашеметяващи поражения няма да попречат на претенциите на Хилари Клинтън към Белия дом“.
„Клинтън няма да допусне тази унизителна загуба от аматьор да сложи край на историята на кариерата й", пишат Пен и Щайн, визирайки поражението на Хилари Клинтън от кандидата на републиканците за президентския пост в САЩ – Доналд Тръмп. „Можете да очаквате тя отново да се кандидатира за президент. Може би не в началото, когато легионите на демократите в Сената ще направят своите изявление, но определено до момента, в който изборите са в разгара си", уверени са двамата автори.
„Клинтън има 75% одобрение сред демократите, една недовършена мисия да бъде първата жена президент и лично недоволство срещу Тръмп. Това трябва да бъде отмъстено“, категорични са Пен и Щайн.
***

Тел Авив. Повече от 80 ракети са изстреляни от Ивицата Газа към територията на Израел, съобщава вестник The Jerusalem Post.
Сирените за предупреждение от въздушна атака са задействани в редица градове, разположени по границата с буферната зона. Към настоящия момент се съобщава за най-малко един пострадал в резултат на обстрела. Става въпрос за 19-годишен мъж, чието състояние медиците определиха като критично.
В отговор на атаката израелските ВВС са започнали удари срещу „терористични цели“ по Ивицата Газа, поясниха военните в специално изявление след ракетния обстрел.
В град Ашкелон в южната част на страната са отворени публични подслони. Засега обаче не са разпространени специални инструкции за жителите на района.
Пояснява се, че при ракетния обстрел от страна на Ивицата Газа са поразени газопровод и автобус, който за щастие е бил празен в момента на поразяването.
***