БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Off.net.mk (Македония): Албания обяви за „персона нон грата“ над 50 гърци, присъствали на погребението на Константинос Кацуфакис

09 ноември 2018 | 19:08

Снимка: Wikimedia

Тирана. Албанските власти обявиха за „персона нон грата“ 52-ма гърци заради разпространяване на етническа нетърпимост, съобщава македонската електронна медия Off.net.mk, като уточнява, че засегнатите лица са присъствали на погребението на убития при престрелка с албанската полиция Константинос Кацифас.
Няколкостотин гърци с националистически възгледи – по оценка на медията, се събраха в южното албанско село Буларат в четвъртък, за да присъстват на погребението на Кацифас. Те носеха със себе си транспаранти с надписи като „Македония е гръцка!“ и „Северен Епир е гръцки!“
Албанската полиция остана извън населеното място по време на погребението, за да бъдат избегнати допълнително изостряне на напрежението и евентуални инциденти. По-рано гръцки медии съобщиха, че около 20 гърцки са били задържани в полицейски участък в южния албански град Аргирокастро, където са подложени на разпит от органите на реда.
Около три хиляди гърци се събраха в село Буларат в Албания, за да се сбогуват с Константинос Кацифас, убит от албанските сили за сигурност на 28 октомври. На фона на строгите мерки за сигурност на албанските власти, се смята, че повече от две хиляди души са успели да присъстват на погребението.

Превод и редакция: Тереза Герова