Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Шпионски скандал помрачи позитивните руско-австрийски отношения (ОБЗОР)

09 ноември 2018 | 15:12

Снимка: Wiki

Виена/Москва. Европа пак се разтресе от шпионски скандал. И този път обвиненията са насочени към Русия, а страната, която я посочи с пръст, е Австрия. Така бе хвърлена сянка в руско-австрийските отношения, които традиционно се характеризират като позитивни.

Какво е известно за предполагаемия агент на Москва?

Разследването се води срещу 70-годишен пенсиониран полковник от австрийската армия, за когото се предполага, че е събирал и предавал военна информация на Москва в продължение на две десетилетия. За свършената работа той е получил възнаграждение в размер на 300 хил. евро. Лицето, чиято самоличност Виена все още не разкрива, е от Залцбург. Самият той е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Работил е в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“. Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия. Според австрийското контраразузнаване Москва е успяла да го предупреди, че спецслужбите на Виена са го разкрили.

Действията на австрийските правоохранителни органи

Прокуратурата на Австрия е образувала наказателно дело срещу пенсионирания полковник. Според съобщенията в различните медии той може да бъде осъден на до 10 г. лишаване от свобода заради шпионаж и разкриване на държавни тайни.
Министерството на отбраната на Австрия потвърди задържането на полковника. „Военното контраразузнаване разкри аферата с помощта на международно сътрудничество. От началото на 90-те години на миналия век той е шпионирал Бундесхера и е предавал документи на Русия. Срещу него е заведено дело“, се казва в разпространеното изявление.
За агента на руското военно разузнаване в Бундесхера Виена е била информирана от чуждестранна разузнавателна агенция, без обаче да се конкретизира обаче коя е тази „приятелска“ страна. Ясно е единствено, че сигналът е подаден от спецслужба на страна от Европейския съюз. Това заяви на специална пресконференция министърът на отбраната на Австрия Марио Кунасек.„Получихме намек от партньорска европейска служба за изтичане на информация. Започнахме да проверяваме тази информация и идентифицирахме заподозрения. Благодаря на нашите партньори за информацията“, заяви Кунасек на извънредната пресконференция във Виена.
Съобщено бе, че военното аташе на Русия е призовано за обяснения във военното ведомство в австрийската столица.

Първи политически последствия от скандала в Бундесхера

На специална пресконференция канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че министърът на външните работи на Карин Кнайсл е отменила планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради скандала. Пояснено бе, че първият дипломат на Виена е привикала в МВнР руските дипломати в страната за обяснение. „Във връзка със скандала последва реакция от министъра на външните работи; тя призова руските представители в МВнР, а също отмени посещението си в Русия“, заяви Курц, като припомни, че Кнайсл трябваше да посети Москва на 2-3 декември за обсъждане на реализацията на австрийско-руски форум.


Реакцията на Москва

„Без коментар“. Това се чу най-напред от представител на Москва – прессекретаря на руското посолство във Виена Булат Хайдаров.
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че е „неприятно изненадан“ от факта, че Австрия все още не е отправила искане към Москва за изясняване на шпионския скандал в Бундесхера, след като стана ясно, че 70-годишен австрийски полковник в продължение на две десетилетия е събирал и предавал военна информация на руското разузнаване.
„Тази информация ме изненада неприятно. От векове насам е прието, че ако една страна има притеснения за действия на друга държава, то, в съответствие с нормите на международното общуване, следва да отправи директно запитване. В последно време нашите западни партньори се водят по правилото да не прибягват до традиционната дипломация, а към мегафоните, обвинявайки ни публично за нещо, за което не ни е известно нищо“, бе коментарът на Лавров във връзка със скандала.
„Трябва да следваме тези норми, които са изработени в хода на формирането на практиката на международното общуване. Днес каним посланика на Австрия в МВнР, за да му обърнем внимание с какви методи да работят, ако им възникнат въпроси към Руската федерация“, поясни първият дипломат на Москва.

Редакция: Тереза Герова