Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The American Conservative: Доналд Тръмп обвини предшественика си за руската анексия на Крим

09 ноември 2018 | 14:33

Снимка:

Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини предшественика си на поста – Барак Обама, че е „позволил“ на Руската федерация да анексира Кримския полуостров. „Президентът Обама позволи това да се случи“, бяха думите на Тръмп. Но той не ги изрича за първи път, отбелязва Даниъл Ларинсън от редакцията на американското списание The American Conservative.
По-рано тази година лидерът на Белия дом се оплака, че Обама е „позволил отделянето на Крим“, като подчерта, че не негово място той щеше да заеме съвсем друга позиция. Две седмици след този коментар Тръмп направи друго изявление: „Обама загуби Крим, защото (държавният глава на Руската федерация Владимир) Путин не го уважава“. Предположението, че действията на Русия се определят от отношението на техния лидер към американския, изглежда много странно. То напълно пренебрегва факта, че Русия има интереси и цели, които нямат нищо общо с американците или с техните президенти. „Тръмп повтаря тази идея толкова често, че си струва да отделите известно време за анализирането й“, препоръчват от редакцията на изданието.
В повечето от тези изявления на Тръмп изпъква концепцията за хвърлянето на отговорността за присъединяването на Крим към Русия на Обама. Но това далеч не е толкова важно, колкото е подтекстът на твърденията на Тръмп – че американският президент може да „позволи" или да „не позволи" определени действия на други големи ядрени сили. Изявлението, че Обама „позволява" анексирането на Крим, предполага, че може и трябва да го е възпрепятствал. Но той не бе в състояние да направи нищо друго, освен да започне въоръжен конфликт срещу Русия, който в крайна сметка можеше да прерасне в Трета световна война. Но Тръмп, който заради своето невежество и агресивни инстинкти, мисли по друг начин. Дали Русия ще има или не суверенитет над Крим – това едва ли е сред жизнено важните интереси на САЩ и точно поради тази причина не си струва да се започва война за това. Ако Тръмп мисли друго, тогава той е дори още по-безразсъден и безотговорен, отколкото си мислим, уверен е авторът.
Тръмп говори за „загубата" на Крим, сякаш той е американски и американците са го загубили. Сама по себе си фразата „да изгубим Крим" ни връща към най-глупавата реторика на Студената война, когато Америка имаше илюзията, че е успяла да „спаси" и да „загуби" цели страни. Този начин на мислене е глупост, която не отговаря на реалността, и е много опасно, ако президентът на САЩ гледа по този начин на международните кризи. Обама не загуби Крим и никога отговорността за осуетяването на тези действия на Русия не са били отговорност на американското правителство. Действията на Русия бяха агресивни и незаконни, но САЩ не са длъжни да създават риск от война с ядрена сила, като предотвратяват такива действия. Начинът, по който Тръмп досадно тръби за отделянето на част от Украйна, която дори не е съюзник на САЩ, показва колко далеч е той от истинска външна политика под мотото „Америка на първо място", е заключението на Ларинсън.

Превод и редакция: Тереза Герова