БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Според Александър Вучич има един „пъклен“ план: „Европейците се опитват да ни изтласкат от пазара на електроенергия в Северно Косово“

09 ноември 2018 | 10:30

Снимка: Вечерне новости

Брюксел. Коментирайки резултатите от проведената в четвъртък в среща в Брюксел с президента на Косово Хашим Тачи, държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич подчерта, че целта на Европейския съюз е да изтласка Сърбия от Северно Косово - при това незаконно, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“.
„Тежки дни очакват нашата нация. Преди няколко дни с решение на властите в Прищина незаконно бяха увеличени с 10% митата за внос на стоки от Централна Сърбия по споразумението за ЦЕФТА. Никой не е особено развълнуван от това в Европа. Там говорят за създаването на косовска армия, която е в разрез с Брюкселското споразумение. Те се опитват да изгонят Сърбия от Северно Косово и това е незаконно. Не искат да чуят решението ни", коментира Вучич.
Същевременно той предположи за наличието на друг „пъклен план“: да се прекрати правото на Сърбия да транспортира електроенергия в северните части на Косово.
„Те искат да ни изгонят незаконно, без да искат да чуят нашите възгледи. В момента Германия, Франция, Италия, Швейцария, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Хърватия са срещу нас, гласуват против нас, когато имат шанс. С нас са Испания, Словакия и Босна и Херцеговина. Директорът на СУОС има пълната ни подкрепа и ние няма да уважаваме и не прилагаме тяхното решение. Искат да предизвикат енергиен хаос, но няма да се откажем от нашия народ и държава“, увери сръбският президент. Той подчерта, че е представил позицията си пред Тачи и Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.
По отношение на плановете за създаване на косовска армия Вучич още веднъж сподели загрижеността на официален Белград от подобно развитие на ситуацията и сподели притесненията си, че тя ще бъде насочена към северната част на Косово. „Притеснявам се, но това няма да се случи!“, категоричен бе държавният глава на Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова